Τι αλλάζει στις συντάξεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Με πόσα χρέη στoν ΕΦΚΑ βγαίνει σύνταξη

Συνταξιούχοι: Ποιες είναι οι ρυθμίσεις για όσους συνεχίζουν να εργάζονται ή χρωστούν σε Ταμεία

 

Στις 31 Αυγούστου θα συζητηθούν και θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο  και ακολούθως θα ενσωματωθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο τόσο η οριστικοποίηση του ύψους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς  όσο και η διαδικασία συνταξιοδότησης όσων ασφαλισμένων έχουν υψηλά χρέη προς τον ΕΦΚΑ .

Με το νομοσχέδιο αυτό καθιερώνονται:

  • Ειδική εισφορά 10% έως 15% επί του μισθού αντί της περικοπής κατά 30% της σύνταξης.
  • Θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο ύψος της νέας παρακράτησης.
  • Αύξηση στα 30.000 ευρώ του ορίου των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με τα οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος.
  • Περικοπές στις συντάξεις χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας.Οι δικαιούχοι θα χάνουν το μισό της σύνταξης (από το 70% μειώνεται στο 35% της σύνταξης του θανόντος) εφόσον ο δικαιούχος αναλάβει εργασία ή συνταξιοδοτηθεί..
  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται από τις υψηλές συντάξεις.

Σε ισχύ από το νέο έτος

H νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα μπει σε ισχύ από το νέο έτος, ενώ η ειδική εισφορά που θα αντικαταστήσει τη – σημερινή – μείωση της σύνταξης κατά 30% εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 10% έως 15% επί των αμοιβών τις οποίες θα λαμβάνει ο συνταξιούχος από την εργασία του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, έχει οριστικοποιηθεί ότι το πέναλτι -30% στις συντάξεις θα καταργηθεί. Αντ’ αυτού θα επιβληθεί μια ειδική εισφορά, που θα κρατείται από το πρόσθετο εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος μέσω της απασχόλησής του.

Το ύψος της εισφοράς δεν θα οδηγεί σε παρακράτηση μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σήμερα μέσω της μειωμένης σύνταξης (δηλαδή του 30%). Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση ανώτατου ορίου, το οποίο δεν θα ξεπερνά η παρακράτηση της εισφοράς, οποιοδήποτε και αν είναι το εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου. Αντιστοίχως, το επικρατέστερο σενάριο των αλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει παρακράτηση ίση με το 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

Ενα επιπλέον πρόβλημα που δεν έχει ακόμη λυθεί αφορά τον τρόπο παρακράτησης της ειδικής εισφοράς. Και αυτό, γιατί εφόσον το μέτρο ισχύσει από το 2024 και μετά και η παρακράτηση γίνει μέσω της ΑΑΔΕ, τότε θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο, έως ότου η φορολογική διοίκηση εισπράξει τον φόρο και τον αποδώσει στον ΕΦΚΑ. Για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα εξετάζεται το σενάριο αντί για «ειδικό φόρο» να επιβληθεί «ειδική ασφαλιστική εισφορά» για τους συγκεκριμένους εργαζομένους, η οποία θα εισπράττεται από τον εργοδότη.

Συνταξιοδότηση με χρέη

Υπό επεξεργασία είναι και η ρύθμιση για τους ασφαλισμένους με υψηλές οφειλές που – με το σημερινό καθεστώς – δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το όριο των οφειλών με το οποίο ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή του εξοφλώντας ταυτόχρονα και την οφειλή του προς τον ΕΦΚΑ έχει οριστικοποιηθεί στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το «παράθυρο» για τη συνταξιοδότηση οφειλετών προς το Ταμείο αφορά περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους με υψηλά χρέη (άνω των 20.000 ευρώ) και ως 30.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα το όριο των οφειλών με το οποίο μπορούσε κανείς να ρυθμίσει ώστε να βγει στη σύνταξη είναι οι 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι 6.000 για αγρότες. Το ποσό αυτό αυξάνεται στις 30.000 ευρώ και στις 8.000 για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Ο συμψηφισμός του τμήματος της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ θα γίνεται σε 60 δόσεις και θα παρακρατείται από τη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

Για τους αγρότες το ύψος της οφειλής (με την οποία θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την απονομή σύνταξης) θα αυξηθεί από τις 6.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ.

  • Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (Θανάσης Παπαδής)

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή