ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος των Ρόζ … Ανεξέλεγκτος ο ανταγωνισμός των τάσεων αποσταθεροποιεί τον Αλέξη Τσίπρα – Οι πρωταγωνιστές και οι «ψίθυροι» για νέο κόμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος των Ροζ

Τι ακριβώς συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

Μέχρι τώρα το ερώτημα απαντάτο με την, προσφιλή στηον ΣΥΡΙΖΑ, μαοϊκή ρήση «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»:  τάσεις, φράξιες και ομάδες έδιναν την μάχη των μηχανισμών και, ενδιαμέσως, συγκρούονταν για την αριστερή ιδεολογική καθαρότητα κόντρα στην κυβερνησιμότητα.

Εσχάτως όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει ακόμη και από αυτή την, ταυτοτική για την Κουμουνδούρου, αέναη εσωστρέφεια. Και αγγίζει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει να παρακολουθεί αμέτοχος έναν ανεξέλεγκτο εσωτερικό πόλεμο.

Ο… πόλεμος των 15 ημερών: διασπάσεις και συγκρούσεις

Μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες δημιουργήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ δύο νέες ομάδες: η «Ομπρέλα» που συσπειρώνει τους «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την τριανδρία Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, και με μετεγγραφή από τους προεδρικούς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, και η Ρ.ΕΝ.Ε που προήλθε από την διάσπαση των προεδρικών με ιδρυτές τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Πάνο Ρήγα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, πιστοποιήθηκε ο κατακερματισμός του, πλειοψηφικού μέχρι τώρα προεδρικού μπλοκ. Σε δύο παράλληλες πανελλαδικές συσκέψεις η «Κίνηση Μελών», ο σκληρός προεδρικός πυρήνας των Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη κ.λ.π., και η Ρ.ΕΝ.Ε. έκαναν διαγωνισμό επίδειξης δύναμης και προσέλκυσης βουλευτών. Οι μεν πρώτοι υποστηρίζουν ότι πήραν μαζί τους σχεδόν 40 βουλευτές, οι δεύτεροι λένε ότι έχουν «δεμένους» τουλάχιστον 20 και την πλειοψηφία των στελεχών της περιφέρειας και της νεώτερης γενιάς.

Οι μεν κατηγορούν τους δε για κομματική αδράνεια και οι δε κατηγορούν τους μεν για «υπουργοκρατεία» στο κόμμα. Και οι δύο λένε πως διευρύνουν την επιρροή τους, αλλά στην τελική τους σύγκρουση κυριάρχησαν οι προειδοποιήσεις ότι κινδυνεύουν να χάσουν την πλειοψηφία στο κόμμα από τους «53» και τους νέους συμμάχους τους.

Τσακαλώτος: Δεν βάζουμε θέμα ηγεσίας

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε χθες συνέντευξη στο capital.gr για να σηκώσει το γάντι του Παύλου Πολάκη, να απαντήσει ότι όχι, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που γονάτισε την μεσαία τάξη και δεν χάθηκαν γι αυτό οι εκλογές, και για να αρνηθεί ότι έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ:

  • «Ούτε έχει μπει αυτό το θέμα, ούτε το βάζουμε αυτό το θέμα», δήλωσε. «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας», δήλωσε επίσης σε δική του συνέντευξη στο tvxs.gr ο Νίκος Φίλης για να προσθέσει όμως πως «το ζητούμενο δεν είναι το αρχηγικό κόμμα, αλλά το κόμμα της δημοκρατικής συμμετοχής».

Πίσω από αυτές τις τοποθετήσεις βρίσκονται και τα σενάρια που πυροδότησε το γνωστό δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» ότι η ομάδα της «Ομπρέλας» προωθεί τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως λύση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ως διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα – σενάρια, που επίσης διαψεύστηκαν και που, κατά πολλούς στην Κουνδούρου αποτελούν προσπάθεια έξωθεν αποσταθεροποίησης του κόμματος και του προέδρου του.

Η σιωπή Τσίπρα, τα σενάρια και οι “ψίθυροι”

Κατά ορισμένους άλλους όμως, αποτελούν το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγει η αδράνεια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση. Και το ερώτημα που τίθεται πια, και από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί ο πρόεδρος του κόμματος σιωπά, απέχει και απλώς παρίσταται σε μια εσωτερική διαλυτική μάχη.

Η απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Πρετεντέρης, στην ανάλυσή του στα ΝΕΑ, είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει πια μια κρίση ταυτότητας η οποία δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τον Τσίπρα». Για να συπληρώσει ότι υπάρχει «κλονισμός της φυσιογνωμίας και του αρχηγού» και πως ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται να περνάει μια παρατεταμένη κρίση αυτοπεποίθησης».

Ο Μανώλης Κοττάκης στο δικό του άρθρο στην ΕΣΤΙΑ έδωσε μια άλλη εκδοχή; Επικαλέστηκε «ψιθύρους» σύμφωνα με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας απλώς εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχει κάνει πρόταση στην Φώφη Γεννηματά για την δημιουργία νέου προοδευτικού φορέα.

«Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε, «ο Τσίπρας είτε είναι δειλός είτε πονηρός. Αφήνει την κρίση να εξελιχθεί για να διαλύσει το, κατά Παππά, «μαγαζί». Ήδη ψιθυρίζεται ότι πρότεινε παρασκηνιακά στη Γεννηματά την ίδρυση νέου προοδευτικού φορέα, του οποίου ο αρχηγός θα εκλεγεί με κάλπη από τη βάση». 

Και οι δύο αναλύσεις αποκρούονται κατηγορηματικά, και μάλιστα ως «προβοκατόρικες»  από την Κουμουνδούρου. Το ερώτημα όμως για τα αίτια της σιωπής Τσίπρα παραμένει ανοιχτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή