ΣΥΡΙΖΑ: Πού θα πάει το κόμμα στη μετά Τσίπρα εποχή, οι τάσεις και οι πιθανοί υποψήφιοι

Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ουσιαστικά παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος φέρνει ραγδαίες εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που, προφανώς θα δρομολογούνταν μετά την παταγώδη αποτυχία στις εθνικές εκλογές, ωστόσο πλέον αποκτούν χαρακτήρα κατεπείγοντος.

Έτσι, πλέον με πρώτο χρονικό ορόσημο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να… μαζέψει τα κομμάτια του και να εκκινήσει εσωκομματικές διεργασίες προκειμένου ακόμα και ως το τέλος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου να έχει αποκτήσει νέα Κεντρική Επιτροπή, νέα διοικητικά και ηγετικά όργανα και νέο αρχηγό, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Διαδικασίες

Το πώς θα διεξαχθούν οι διαδικασίες αυτές ακόμα δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο, κάποιες πληροφορίες μιλούν για σκέψεις για διαρκές συνέδριο. Το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταλήξει στο πλάνο που θα ακολουθηθεί, χωρίς, πάντως, ακόμα να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς η απόφαση Τσίπρα φάνηκε να πιάνει… εξ απήνης τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Όπως και νά’χει, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο μίλησε ο Α. Τσίπρας στο Ζάππειο σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί και από τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα, ισορροπίες που εν πολλοίς διαμορφώθηκαν και από τα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς κάποιες, ας πούμε, «τάσεις» ενισχύθηκαν και κάποιες άλλες αποδυναμώθηκαν. Σε αδρές γραμμές, η ανθρωπογεωγραφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Προεδρικοί»

Είναι οι άνθρωποι που ο ίδιος ο Α. Τσίπρας επέλεξε να προβάλλει κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, τα πρόσωπα, δηλαδή, που εμφανίζονταν και στα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Όθωνας Ηλιόπουλος, η Δανάη Βουτυράκου, o Διονύσης Τεμπονέρας, κλπ. Από τους ανθρώπους αυτούς αναμένεται να προκύψει και η μία υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση να εμφανίζονται ως τα φυσικά φαβορί, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και κάποιες εκπλήξεις. Στην ίδια ομάδα μπορεί να ενταχθεί και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία, πάντως, δεν εκλέχθηκε βουλευτής.

Ομπρέλα

Στην τάση αυτή συγκαταλέγονται τα στελέχη των λεγόμενων «53+», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου, ο Ανδρέας Ξανθός, και γενικότερα η λεγόμενη «αμιγώς αριστερή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι την παραίτηση Τσίπρα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ομπρέλα σκεφτόταν να κατεβάσει συμβολικά υποψήφιο πρόεδρο, κυρίως για να καταγραφούν θέσεις και δυνάμεις. Ωστόσο, οι εξελίξεις καλούν την τάση να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και να εξετάσει τα νέα δεδομένα, ιδίως αν υποψήφιος από τους «προεδρικούς» είναι πρόσωπο που χαίρει ευρείας αποδοχής εντός του κόμματος.

ΠΑΣΟΚογενείς

Ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -και από παλιότερα ο Χρήστος Σπίρτζης- είχαν βρεθεί σε καίριες θέσεις στο κόμμα και στην Κ.Ο., ωστόσο, οι περισσότεροι βρέθηκαν εκτός Βουλής και το μέλλον τους δεν είναι ξεκάθαρο. Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί ανάλογα με τις εξελίξεις, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελούν σημαντικό τμήμα του κόμματος.

Στους παραπάνω θα μπορούσε να προστεθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είχε καλέσει τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν έχει κάποιους άλλους στόχους, ωστόσο ως ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποκτήσει ρόλο, στο πλαίσιο των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, με το άνοιγμα της Βουλής, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για γραμματέα της, με επικρατέστερη την Όλγα Γεροβασίλη.

Καμία δημοσίευση για προβολή