Σύσκεψη στο Μαξίμου για σχολεία και μέτρα. Τί συζητήθηκε. Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Σκληρές διαφωνίες μεταξύ των ειδικών για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

σχολεία self test

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κοροναϊού λόγω της παραλλαγής Όμικρον και το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για τα σχολεία ενώ την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το ζήτημα ήδη εξετάζεται στις επαφές με τους ειδικούς και το υπουργείο Παιδείας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν σχεδιάζεται να ληφθούν αύριο αποφάσεις, αλλά αναμένεται στις επόμενες μέρες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση και επαναλαμβάνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μεταξύ των ειδικών υπάρχει σφοδρή αντιπαράθεση για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Μ. Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά

Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου. Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Ν. Καπραβέλος: Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν

«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Γρ. Γεροτζιάφας: Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.

Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τζανάκης : Αν ανοίξουν, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε 

Ν. Τζανάκης: Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών
«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις, ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή οι δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα θρανία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Εκτίμησε επίσης ότι όταν το 20-40% των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

«Αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε πως «έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ, ενώ έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Γ. Παυλάκης: Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

Και άλλες παρεμβάσεις στο συρτάρι 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά , εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου, όμως δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά ή όλα μαζί να παραταθούν.

Εάν λοιπόν απαιτηθεί υπάρχουν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου εισηγήσεις ώστε :

Τα καταστήματα να κλείσουν ακόμα νωρίτερα στις 22:00 ή στις 23:00 το βράδυ.
Η χωρητικότητα των καταστημάτων να μειωθεί και άλλο σε σχέση με το πόσοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται.
Να μπει ολικό απαγορευτικό στους μη εμβολιασμένους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

«Όλοι οι διασωληνωμένοι με Δέλτα»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα.

Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης .

Όπως είπε, όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά…

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».

Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του… τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο.

Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα»

Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60.

Καμία δημοσίευση για προβολή