Σύσταση «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες: το 2019 ο κλάδος θα κάνει στροφή αναφέρει η Wood

Σύσταση «αγορά» για όλες τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμηση ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία ο κλάδος θα κάνει στροφή παρουσιάζει η Wood & Company σε έκθεσή της.

Η εταιρεία βασίζει την εκτίμησή της στις σημαντικές προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν ταχύτερα από τον στόχο οι μειώσεις των NPEs, με σταθεροποίηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας και διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν σταδιακά από τον κίνδυνο και τους αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις, καθώς η πιθανότητα «εξαΰλωσης» των υφιστάμενων μετόχων λόγω αυξήσεων κεφαλαίου, έχει μειωθεί σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή, από 2,2 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,3 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Alpha Bank και την Eurobank οι τιμές-στόχοι διατηρούνται στα 1,9 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα. Διατηρεί επίσης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αμετάβλητη τη σύσταση «αγορά».

Ωστόσο, η Wood προειδοποιεί πως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί τελείως – με τα NPEs να παραμένουν υψηλά, την κάλυψη είναι «στενή» και την ποιότητα των κεφαλαίων χαμηλή – και ο δρόμος στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολος. Παρόλα αυτά, η Wood θεωρεί πως η Eurobank ξεχωρίζει, λόγω του ξεκάθαρου δρόμου που έχει ως προς τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της.

Υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία

Οι μη-οργανικές λύσεις (NPLs και τιτλοποιήσεις) «ανεβάζουν ταχύτητα» και η διαδικασία της ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν το βασικό «μοτίβο» για το 2019. Οι προτάσεις που στηρίζονται από την κυβέρνηση (το πρόγραμμα προστασίας των assets ή/και το σχέδιο της ΤτΕ) επίσης θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αν υλοποιηθούν.

[more]

Επιπλέον, η προ-προβλέψεων κερδοφορία του κλάδου φαίνεται πως «πιάνει πάτο» και οι τράπεζες ενισχύουν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τον νέο δανεισμό, να βελτιώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των χρεώσεων και να αυξήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα. Σε επίπεδο μακροοικονομικών, τα μηνύματα είναι επίσης καθησυχαστικά, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019 να εκτιμάται στο περίπου 2% και με κάποια θετικά μηνύματα από τις τιμές των ακινήτων.

Η «ορατότητα» σε ότι αφορά τα κέρδη και ζημιές παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τη Wood, η οποία εκτιμά πως μέχρις ότου τα NPLs βρεθούν σε ξεκάθαρα πτωτικό μονοπάτι (ή υλοποιηθούν ενέργειες για ταχύτερη μείωσή τους), ο SSM θα παραμείνει επιφυλακτικός και θα απαιτεί οι τράπεζες να διατηρούν ένα υψηλό κόστος ρίσκου. Ωστόσο, θεωρεί πως τα χειρότερα έχουν περάσει και αναμένει σταδιακή ανάκαμψη των ROE τα επόμενα χρόνια, καθώς θα σταθεροποιούνται τα προ προβλέψεων έσοδα και θα μειώνονται οι προβλέψεις.

Η Wood χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Όπως επισημαίνει, όλες (πλην της Πειραιώς) βρίσκονται άνετα πάνω από το ελάχιστο όριο SREP, και το σταδιακό άνοιγμα των αγορών θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν επιπλέον «μαξιλάρια» μέσω της έκδοσης τίτλων Tier II. Αν και τα κεφάλαια εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον αναβαλλόμενο φόρο, ωστόσο η Wood δεν αναμένει αλλαγές σε ρυθμιστικό επίπεδο.

Επίσης, η επιστροφή στην κερδοφορία θα αμβλύνει σταδιακά τις ανησυχίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά την χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή