Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ελέγχουν τις πτήσεις των F-16. Μπορούν και να αυτονομηθούν;

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ελέγχουν τις πτήσεις των F-16. Μπορούν και να αυτονομηθούν;

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ένα συνέδριο που αφορούσε θέματα σχετικά με την πολεμική αεροπορία. Κεντρικό θέμα στο συνέδριο αποτέλεσε η τεχνητή νοημοσύνη σε συστήματα αεράμυνας και  πολεμικών αεροσκαφών.

Πρόσφατα έχει αρχίσει η ανάπτυξη πάνω σε πολεμικά αεροσκάφη F-16, συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή σύγκρουσης στο έδαφος. Η νέα αυτή τεχνολογία που προλαμβάνει τις πτώσεις ή τις συγκρούσεις αεροσκαφών με το έδαφος έχει δεχτεί έντονη κριτική από τους πιλότους καθώς τους παίρνει τον έλεγχο.

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει δοκιμές πάνω στα ίδια αεροσκάφη (F-16) στις οποίες γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης συστημάτων που θα κάνουν τα αεροσκάφη αυτόνομα με δυνατότητα ακόμη και αερομαχίας χωρίς πιλότο.

Τον Φεβρουάριο η υπηρεσία των ΗΠΑ που ερευνά και αναπτύσσει νέα και προηγμένα αμυντικά συστήματα (DARPA) σε ανακοίνωση της παρουσίασε την δυνατότητα συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να ελέγχουν εντελώς τη πτήση ενός μαχητικού F-16, χάρη στον αλγόριθμο ACE (Air Combat Evolution).

Μέχρι στιγμής εχουν γίνει κάποιες δοκιμές απο την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τη δημιουργία μοίρας με αεροσκάφη που θα λειτουργούν αυτόνομα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Από τον προϋπολογισμό του 2024 υπολογίζονται περίπου 50εκ. δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των συστημάτων.

Οι ανωτέρω ενέργειες μας προϊδεάζουν για το μέλλον στο οποίο φαίνεται όλο και πιθανότερο να εδραιωθούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή