Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Πόσο “πιάνει” ο Μητσοτάκης στη δεύτερη κάλπη και η “προοδευτική αυταπάτη” του Τσίπρα

    Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας νοσταλγεί τον Καμμένο

    Αέρας αυτοδυναμίας “στα πανιά” του Μητσοτάκη

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, επαληθεύουν την τάση των αποτελεσμάτων της μέτρησης της Metron Analysis που δημοσιεύσαμε χθες και έρχονται αρωγές στις εκτιμήσεις που σας έχει παρουσιάσει το economico σε ανύποπτο χρόνο: Ο Μητσοτάκης έχει “αέρα στα πανιά” του και ο Τσίπρας βλέπει ότι η ρητορική του για “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι άλλη μια “αυταπάτη” (ή μετά λόγου γνώσεως – άλλη μια – κάλπικη υπόσχεση)

    ALCO: Προβάδισμα 6,2 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% , το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6,1% η Ελληνική Λύση 3,8%, το Μέρα25 3,7%, ενώ το κόμμα Κασιδιάρη λαμβάνει 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 11,2%.

    Opinion Poll: Με τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφεται στο  5,9% (ΝΔ 31.1%, ΣΥΡΙΖΑ 25.2%) στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής ανεβαίνει στο 7,4% σύμφωνα με δημοσκόπηση της της Opinion Poll για το TheTOC. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, για τις δεύτερες εκλογές, εμφανίζονται οι εξής επιδόσεις: ΝΔ 35.6%, ΣΥΡΙΖΑ 28.2%, ΠΑΣΟΚ 9.7%, Κ.Κ.Ε 4.7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.8%, ΜΕΡΑ 25 2.9%, ΑΛΛΟ 2.9%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9.5%.

    Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τις δεύτερες εκλογές, που είναι μαθηματικώς βέβαιες, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει την αυτοδυναμία, αφού το ποσοστό της, σε συνδυασμό με τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, της δίνει από 149 έως και 151 έδρες. Η εκτίμηση και ο υπολογισμός έγινε και πάλι με την κατανομή των αναποφάσιστων και με ορισμένες παραδοχές- γι΄αυτό χρειάζεται επιφύλαξη για το ακριβές αποτέλεσμα- για το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

    ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΔΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ν.Δ 149, ΣΥΡΙΖΑ 85, ΠΑΣΟΚ 26, Κ.Κ.Ε 16, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 9, ΜΕΡΑ25 8 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 7

    ***

    Γιατί οι ξένοι οίκοι περιμένουν τις εκλογές για την επενδυτική βαθμίδα

    Σε στάση αναμονής για τις οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης βρίσκονται πλέον οι οίκοι S&P, DBRS, SCOPE και Fitch, οι οποίοι έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.

    Το θετικό outlook της S&P (το περασμένο Σάββατο) στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα: αν η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης -όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις προγραμματικές της δηλώσεις, μετά την ορκωμοσία της- δεν διαταράξει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της χώρας και αν η εικόνα της παραμείνει προοπτικά ισχυρή (υψηλή ανάπτυξη, περιορισμός της ανεργίας, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μείωση του χρέους, κλπ), τότε η επόμενη ανακοίνωση θα αφορά στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

    Διαρκείς αναβαθμίσεις. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι εντός του 2023 είχαμε τις εξής κινήσεις από τους μεγάλους οίκους σχετικά με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας:

    • Fitch Ratings (30/01/23) BB+ (αναβάθμιση)
    • Moody’s (20/03/23) Ba3 (αναβάθμιση σε θετικό outlook)
    • S&P (24/04/23) BB+ (αναβάθμιση σε θετικό outlook).

    Με απλά λόγια, και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι θεωρούν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι απολύτως εφικτή εντός του έτους και απλώς περιμένουν το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση χωρίς κάποια ανησυχία ή τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να αποσύρουν την αξιολόγησή τους λίγο μετά.

    ***

    Γιατί οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες αγοράζουν μαζικά χρυσό

    Στο καταφύγιο του χρυσού καταφεύγουν οι κεντρικές τράπεζες με μαζικές αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση μεταξύ 83 κεντρικών τραπεζών διεθνώς, οι οποίες διαχειρίζονται από κοινού assets άνω των 7 τρισ. δολαρίων διαπίστωσε πως πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι θα καταγραφεί αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε χρυσό μέσα στη χρονιά. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, μια… ταραγμένη χρονιά σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο διεθνώς που οδήγησε ήδη σε άλμα της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προχώρησαν σε αύξηση των αγορών χρυσού, μέσα στο 2022, κατά 152%(!) στους 1.136 τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλές από τις αγορές της περσινής χρονιάς έγιναν από κεντρικές τράπεζες χωρών που δεν ανήκουν στην ομάδα των κρατών της Δύσης.

    Στην επισκόπηση της HSBC, το γεωπολιτικό ρίσκο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανησυχίας, μόλις τον δεύτερο στη λίστα μετά τον υψηλό πληθωρισμό.

    Πάνω από το 40% έχει αναβαθμίσει τον κίνδυνο του γεωπολιτικού ρίσκου, σε σχέση με μόλις το 23% στην αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση. Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων από τις κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν ή πρόκειται να προχωρήσουν σε μεταβολή των assets που αγοράζουν, τόσο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου όσο και λόγω της επιδείνωσης των σινο – αμερικανικών σχέσεων.

    ***

    “Τον Τούρκο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς”…

    Στους τόνους που χρησιμοποιούσε πριν από την επίθεση φιλίας των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι επέστρεψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επανέφερε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας για «νησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς».

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε καταρχάς στα Ίμια και τι ακολούθησε: «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

    Συνέχισε βάζοντας και θέμα νησίδων με -κατά τον ίδιο- ασαφές καθεστώς. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση.

    » Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση».

    ***

    Το δημόσιο εξελίσσεται, οι πολίτες κερδίζουν χρόνο 

    Ρεκόρ έκδοσης ψηφιακών εγγράφων (εξουσιοδότησης, υπεύθυνων δηλώσεων, βεβαίωσης εγγράφου, ιδιωτικού συμφωνητικού) που έφτασαν τα 1.099.079 σημειώθηκε τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Μάρτιο 2023 έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά 3.643.416 έγγραφα ή δηλώσεις. Ένα νούμερο που δείχνει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών στο gov.gr για την ψηφιακή τους εξυπηρέτηση.

    Ειδικότερα, οι υπεύθυνες δηλώσεις και συγκεκριμένα οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις έφτασαν τις 782.913, οι εξουσιοδοτήσεις τις 158.540, η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου τις 154.503, η ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού τις 3.123.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αγκάλιασε την πρόοδο, αυτό που έχει γίνει στην ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων» και υπογραμμίζοντας ότι «η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών αποτυπώνει το μέγεθος της διευκόλυνσης στην καθημερινότητα όλων μας. Συνεχίζουμε ψηφιακά, με τον πολίτη στο επίκεντρο».

    Να αναφέρουμε, πάντως, ότι στις προτιμήσεις των πολιτών παραμένουν οι άυλες συνταγές και τα άυλα παραπεμπτικά που αγγίζουν 4.710.413 και 2.434.972 αντίστοιχα, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία μέσα σε έναν μόνο μήνα και η ενεργοποίηση άυλης συνταγογράφησης καταγράφει μεγάλα νούμερα(68.421). Όσον αφορά στα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 338.598, έπονται τα πιστοποιητικά γέννησης που αγγίζουν τις 96.657, ακολουθούν τα αντίγραφα ποινικού μητρώου (45.523) και, τέλος, οι πιστοποιητικές πράξεις γέννησης, οι οποίες σε έναν μήνα (Μάρτιο 2023) έφτασαν τις 38.202.

    ***

    Η δήλωση της ημέρας

    «Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι
    ζήτησε τα ρέστα σου από τον Γιάνη Βαρουφάκη». (Κυριάκος Μητσοτάκης)

    Θήτα Ευγενικός

    (Δευτέρα με Παρασκευή)

    Καμία δημοσίευση για προβολή