Αντιμέτωπη με τους «καμικάζι των πίσω εδράνων του Συντηρητικού Κόμματος» η Τερέζα Μέι

Ενώ οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν τη ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου, η Μέι και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να πείσουν έστω και την ύστατη στιγμή τους ομοϊδεάτες τους που αντιτίθενται στο σχέδιο για το Βrexit στο οποίο συμφώνησαν Eυρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο και τους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες να κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν τον πολυπόθητο αριθμό των 48 υπογραφών προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού.

Για «τρομερό χάος» προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, καλώντας τους πραξικοπηματίες να μην επαναστατήσουν σε βάρος της πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τους Συντηρητικούς βουλευτές που θέλουν να…ρίξουν τη Μέι , ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι έλεγε χθες «ούτε η γυναίκα μου δεν ξέρει πόσες είναι οι επιστολές», αναφερόμενος στο αν έχουν συγκεντρωθεί 48 επιστολές, αριθμός που κινεί πρόταση μομφής.

Αντιθέτως, οι οπαδοί του σκληρού Brexit, που αποκαλούνται από τους Financial Times «καμικάζι των πίσω εδράνων του Συντηρητικού Κόμματος», προσπαθούν να συλλέξουν έστω και την τελευταία στιγμή υπογραφές ώστε να ανατρέψουν την πρωθυπουργό και να δρομολογήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ρήξη με την Ε.Ε.

Με τα μέχρι χθες γνωστά δεδομένα, οι επιστολές των «ανταρτών» είχαν φθάσει τις 43, υπολείπονταν δηλαδή πέντε για την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής.

Την ίδια ώρα, ένας από τους «αντάρτες» των Τόρις,ο Στίβ Μπέικερ, παραδέχθηκε ότι ορισμένοι Brexiteers είπαν ψέμματα ότι έστειλαν επιστολή ζητώντας να κατατεθεί πρόταση μομφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Μέι

[more]

Ωστόσο, μεγαλύτερη βαρύτητα από την ψηφοφορία για την επικείμενη πρόταση μομφής έχει η ψηφοφορία στη Βουλή πάνω στο κείμενο της συμφωνίας.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν σημαντικές δυσκολίες για την Τερέζα Μέι, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: έξοδο στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμφωνία ή άμεση προκήρυξη εκλογών ή νέο δημοψήφισμα.

Υπέρ της συμφωνίας για το Brexit ο επιχειρηματικός κόσμος

Χθες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας μίλησε ενώπιον του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν ευνοεί το επιχειρηματικό κλίμα.

Στην ίδια εκδήλωση, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας Κάρολιν Φέρμπερν κάλεσε τη βρετανική πολιτική σκηνή να πάψει «να ζει στον δικό της στενό κόσμο» και να μη ρισκάρει «μια άτακτη έξοδο από ατύχημα».

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει εκφράσει ενστάσεις για τις συνέπειες της αποχώρησης που αφορούν τη βρετανική αγορά εργασίας, αλλά τάσσεται υπέρ της συμφωνίας ώστε να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή