Τα μέτρα της ΔΕΘ: Αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους, τέλος στο … τέλος επιτηδεύματος, νέα «επιταγή ακρίβειας» 

Αυτά είναι τα έξι
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2023, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  αποτελούν τρία βασικά μέτρα στήριξης, από όσα ανακοινώσει οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί μια νέα «επιταγή ακρίβειας», ύψους 300 εκατ. ευρώ, στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως και ένα ακόμη fuel pass.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το economico, σε ότι αφορά στο τέλος επιτηδεύματος τα σχέδια που έχουν τεθεί υπό εξέταση, προβλέπουν είτε την συνολική κατάργησή του από το 2023, είτε την κατάργησή του σε δύο φάσεις 50% το 2023 και 50% το 2024.

Αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια

Σύμφωνα με την Καθημερινή (ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά) οι άλλες δύο από τις βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, αν και όχι στις λεπτομέρειές τους, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μετά τους ιδιωτικούς και στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους συνταξιούχους, επίσης από το 2023. Ετσι, το διόλου αμελητέο αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος επανέρχεται στο προσκήνιο σε μια εκλογική χρονιά, όπως θα είναι η επόμενη.

Διόλου αμελητέο, βεβαίως, είναι και το κόστος των δύο αυτών μέτρων:

  1. Η αύξηση των συντάξεων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 6%-6,5% και σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση την παραδοχή των καλοκαιρινών προβλέψεων της Κομισιόν για πληθωρισμό 8,9% και ανάπτυξη 4%. Τώρα, στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι τελικά ο πληθωρισμός ίσως κλείσει χαμηλότερα, όταν θα ετοιμάσουν το νέο μακροοικονομικό σενάριο. Πάντως, δεν θεωρούν πιθανό να υποχωρήσουν οι αυξήσεις των συντάξεων κάτω από 6%.
  2. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και για τους συνταξιούχους σε 270 εκατ. ευρώ, συνολικό κόστος 470 εκατ. ευρώ. Για τον ιδιωτικό τομέα, το κόστος του μέτρου –που ισχύει ήδη ως προσωρινό, ενώ από το 2023 γίνεται μόνιμο– φτάνει τα 732 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Με τα παραπάνω, αύξηση συντάξεων και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, το όφελος για τους συνταξιούχους το 2023 αθροίζεται σε 870 εκατ. ευρώ.

Προς κατάργηση της παρακράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας

Αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους ενδέχεται να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση, εφόσον προκριθεί τελικά η κατάργηση της παρακράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, που σήμερα πληρώνουν. Το μέτρο δεν έχει, πάντως, ακόμη αποφασιστεί.

Η «επιταγή ακρίβειας», εξάλλου, θα κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, εφόσον είναι ανάλογη με την τελευταία, του Πάσχα, αλλά δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι το βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο και της διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων. Επίσης, δεν εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού θεωρούν ότι αυτή που έχει ήδη γίνει, δηλαδή 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, είναι υπεραρκετή. Το κόστος του μέτρου, που θα μονιμοποιηθεί από το 2023, είναι 850 εκατ. ευρώ.

  • Για τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται επίσπευση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, κάτι που δεν έχει, ωστόσο, δημοσιονομικό κόστος, αν δεν έχει και όφελος για τον προϋπολογισμό.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή