Τα μηνύματα Μπάιντεν σε Ε.Ε και Ελλάδα. Το τηλεφώνημα σε Μητσοτάκη και ο αγώνας δρόμου Αθήνας και Λευκωσίας να αλλάξουν το κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Μπάιντεν Μητσοτάκη

H σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική σε πολλαπλά επίπεδα για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, στη διάρκειά της αναμένεται το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Το Μπάιντεν.

Στις 20.45, εξάλλου, πιστός στην προγραμματική του δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα ξαναβρούν τους παραδοσιακούς τους συμμάχους ανάμεσα στους οποίους είναι και η ΕΕ, μόλις δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του,  θα απευθύνει χαιρετισμό στους «27» ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου της Ε.Ε.

Η αξία των δύο μηνυμάτων Μπάιντεν είναι αυταπόδεικτη αν σκεφτεί κανείς αφενός ότι δεν έχει ακόμα τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφετέρου ότι η προηγούμενη φορά που μετείχε πρόεδρος των ΗΠΑ σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν πριν από 20 χρόνια, το 2001, όταν ανέλαβε ανάλογη πρωτοβουλία ο Τζόρτζ Μπους.

Η συγκυρία του διπλού μηνύματος Μπάιντεν, η Τουρκία και η Ευρώπη

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο θα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις με «δώρα» (κονδύλια για μεταναστευτικό, επέκταση της τελωνειακής ένωσης κλπ) αλλά και απειλή κυρώσεων εάν συνεχίσει τις προκλήσεις.

«Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταστεί ένας πόλος διπλωματικής ισορροπίας αλλά και επιχειρησιακής ισχύος και οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν διαφορετικά τον ρόλο της» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης  («Παραπολιτικά 90,1» ), σχολιάζοντας το επικείμενο  το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπάιντεν. «Συνολικά, η αμερικανική διπλωματία βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα”, τόνισε. “Έχει αυτοτελή αξία το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Προέδρου τους, αντιλαμβάνονται πλέον την Ελλάδα ως πολύ ισχυρό περιφερειακό παίκτη”.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη σε επαφή, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι επαφές είναι σε αρχικό στάδιο αλλά φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς.

Στο ερώτημα εάν επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας δεν το απέκλεισε. Απάντησε πως είναι “κάτι εντελώς πρώιμο”, “θα πρέπει να χτισθεί ακόμη περισσότερο η σχέση”. Συμπλήρωσε όμως, ότι «κάποια στιγμή προφανώς θα γίνει και αυτό».

Ο αγώνας Αθήνας – Λευκωσίας για το κείμενο των Συμπερασμάτων

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εντατικό παρασκήνιο σε σχέση με το τελικό κείμενο των  συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το Βερολίνο – και όχι μόνο- επιμένει σε μια ευρωπαϊκή γραμμή στις ευρωτουρκικές σχέσεις που η ζυγαριά θα γέρνει στην ενίσχυση τους, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία δίνουν μάχη για αλλαγή του κειμένου το οποίο θεωρούν ότι απέχει πολύ από την «εξισορροπημένη έκθεση Μπορέλ» .

Η πρόκληση ήταν, ότι δεν έγινε αναφορά ούτε καν στα θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τελευταία την απόσυρση της Τουρκίας, με εντολή Ερντογάν, από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που προκάλεσε διεθνή θύελλα αντιδράσεων. Χιλιάδες Τουρκάλες κάνουν διαδηλώσεις καθημερινά.

Θα πρέπει να είναι συμβατό με την Έκθεση Μπορέλ 

«Συμφωνήσαμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε  χθες στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό» συνέχισε. «Απόδειξη η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια».

«Το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την Εκθεση Μπορέλ» δήλωσε ο κ.Αναστασιάδης. «Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Αγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Καμία δημοσίευση για προβολή