Με ποιά «εργαλεία» η κυβέρνηση θα ρίξει χρήμα στις επιχειρήσεις για να ανοίξει η αγορά – Πότε έρχεται η 8η φάση της επιστρεπτέας – Τα νέα κριτήρια

Εργαλεία χρήμα

Με τρία χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύει το οικονομικό επιτελείο να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, όπως όλα δείχνουν, τον επόμενο μήνα.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, μια σειρά επιχειρήσεις  με την 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ για τις επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού θα δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Επίσης πάνω από 300.000 επιχειρήσεις αναμένεται να εισπράξουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ποιοι θα μπουν στην 8η φάση της επιστρεπτέας

Σύμφωνα τα μέχρι τώρα δεδομένα η 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία θα διατεθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις και όχι επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να είναι κλειστές για μέρος ή για το σύνολο του Απριλίου.

Τα κριτήρια για την 8η φάση, η οποία θα ανοίξει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θα γίνουν γνωστά αφού λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις από τον επόμενο μήνα. Και αυτό για να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη επιπλέον στήριξης.

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εξηγούσε ότι θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, για να διαπιστωθεί ποιοί κλάδοι και ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια κίνησης. Πάντως καταστηματάρχες από τον χώρο της εστίασης, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους, έχουν ήδη  στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολές στο υπουργείο Ανάπτυξης με τις οποίες ζητούν συγκεκριμένα ποσά ως κεφάλαιο κίνησης.

Πηγές, που γνωρίζουν τις εν εξελίξει διεργασίες, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη λειτουργίας το 2019 ή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις αυτές, που ξεπερνούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τις 35.000, δεν είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα σταθερό κύκλο πελατών και αν δεν στηριχθούν θα οδηγηθούν σε «λουκέτο».

Μέσα στον Μάιο η επιδότηση παγίων δαπανών

Μέσα στο Μάιο θα εφαρμοστεί και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500.000.000 ευρώ, που ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως έμμεση ενίσχυση ρευστότητας αφού οι επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να πληρώσουν υποχρεώσεις ή μέρος αυτών, που έχουν για το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.

Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν είναι αυτές που καταβλήθηκαν το 2020 για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, τόκους δανείων(εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στις  φορολογικές δηλώσεις), ενέργεια, τηλεφωνικές συνδέσεις και νερό. Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα απαιτείται δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2021.

Όσον αφορά την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις για την οποία θα αρχίσουν την μεθεπόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις, που από τα στοιχεία προκύπτει ότι είχαν μείωση του τζίρου τους το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Το νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και την εστίαση

Για την ενίσχυση των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη  Γεωργιάδη,  μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ,  στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε μια σειρά επιλέξιμων δαπανών.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, ότι θα διατηρηθεί και τον Απρίλιο, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επίσης θα αναληφθεί πρωτοβουλία από κυβερνητικής πλευράς ώστε να μην πληρωθούν τέλη στους Δήμους για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, πάνω από 200, δεν έχουν προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφή αυτών των χρεών. Επίσης οι επιχειρήσεις εστίασης θα επιδοτηθούν για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς.

Καμία δημοσίευση για προβολή