Τα μηνύματα Λαγκάρντ – Πάουελ από το Τζάκσον Χολ: Το ακριβό χρήμα ήρθε για να μείνει – Πού το πάνε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Το ραντεβού των κεντρικών τραπεζιτών στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και το συμπέρασμα που βγήκε είναι το εξής: Το ακριβό χρήμα θα συνεχίσει να μας απασχολεί και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα αν οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τους κύκλους των υψηλών επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλησαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ούτε στο περιβόητο συμπόσιο του Jackson Hole. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, διεμήνυσε πως είναι έτοιμος και για νέες αυξήσεις επιτοκίων – αν και εφόσον χρειαστεί – χωρίς να πείσει όμως απόλυτα.

Η WSJ με μια πολύ προσεκτική ανάλυση «ακύρωσε» ουσιαστικά την επισήμανση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, σχολιάζοντας: «Ανεξάρτητα από το τι λέει ο Πάουελ, η Fed έχει τελειώσει με τα επιτόκια». Πού το στηρίζει αυτό; «Μπορεί να έστειλε το γερακίσιο μήνυμα ότι θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, αν χρειαστεί, που τρόμαξε για λίγο τους επενδυτές, αλλά η ουσία αυτών που είπε είναι πως δεν θα γίνει τίποτα μέσα στον επόμενο μήνα. Η φράση του ότι η Fed “είναι σε θέση να προχωρήσει προσεχτικά”, αφήνει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να λάβει καμία απόφαση». Οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν, αφού αμέσως μετά το μήνυμα Πάουελ οι δείκτες έκαναν βουτιά, αλλά εως το τέλος της συνεδρίασης το κλίμα είχε αλλάξει και έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Παρόλα αυτά αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τονίζουν οτι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και επομένως ο κύκλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει κλείσει.

Η σιωπή της Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη οι περισσότεροι περιμένουν μία ή δύο νέες αυξήσεις έως τα τέλη του έτους, αλλά η Λαγκάρντ δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει. Προτίμησε τη σιωπή, γιατί από τη μία το κύμα ακρίβειας καλά κρατεί, αλλά από την άλλη εντείνονται οι πιέσεις και στην οικονομική δραστηριότητα. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι οικονομίες αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές των αρχικών εκτιμήσεων στις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και δεν είναι σαφές, εάν μπορούν να αντέξουν το βάρος για πολύ ακόμη.

Οι αναλυτές του Berenberg μάλιστα στη σκιά των τελευταίων απογοητευτικών μακροοικοονομικών δεδομένων, αλλά και των όσων (δεν) είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ στο Jackson Hole, ανέβασαν τις πιθανότητες για στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στο 60% από 40%. Πολλά θα κριθούν και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμού, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Η μέση εκτίμηση οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, υπολογίζουν μικρή πτώση στο 5,3% από 5,5% τον Ιούλιο.

Πάντως τα γεράκια της ΕΚΤ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα από  την πορεία του πληθωρισμού, ειδικά του δομικού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Bloomberg TV o Martins Kazaks «Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε τροχιά ανόδου, χωρίς να υπάρξει ξεκάθαρη τάση να υποχωρήσει». «Εξακολουθώ να κλείνω προς την πλευρά της αύξησης των επιτοκίων» συμπλήρωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιόαχιμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank, που επέμεινε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας» και είναι «υπερβολικά πρόωρες οι σκέψεις για παύση».

Στον αντίποδα ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, που ανήκει στα «περιστέρια» βλέπει «πτωτικές τάσεις» στις τιμές καταναλωτή και ανησυχεί για την πορεία της ανάπτυξης.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή