Τα μυστικά που κρύβουν οι θυρίδες έβαλαν στο μάτι υπουργείο οικονομικών και εφορίες...

Στο στόχαστρο έχει βάλει η εφορία όσους διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες που μετά την γνωστοποίηση των ονομάτων τους στις εφορίες έρχεται και άλλη πληροφόρηση.

Καθώς οι θυρίδες που νοικιάζονται στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 200.000, και παράλληλα οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών στις τράπεζες αδειάζουν, το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει από το 2018 σαν στόχο να επεκτείνει και σε αυτές τον φορολογικό έλεγχο.

Το επόμενο βήμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι οι τράπεζες εκτός από την μεταβίβαση στις εφορίες των ονομάτων όσων διαθέτουν θυρίδες, θα πρέπει να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, και επιπλέον στοιχεία, για το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάτοχος την θυρίδα του!

Καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει στην Εφορία, να παραβιάζει τις θυρίδες για να γνωρίζει το περιεχόμενο τους, οι ελεγκτικές αρχές θα παρακολουθούν τις κινήσεις των κατόχων τους για να μπορούν να επέμβουν εάν διαπιστώνουν ότι οφειλέτες του δημοσίου «αδειάζουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και, στη συνέχεια, κατεβαίνουν στα υπόγεια θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών για να φυλάξουν τα χρήματα που σήκωσαν από τον φόβο κατασχέσεων.

Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται επίσης πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές αρχές στους «δρόμους του χρήματος» για την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας κλπ.

Θα μπορεί ενδεχομένως όμως να εκληφθεί και ως έμμεση απόδειξη εάν οι ελεγχόμενοι από την εφορία ισχυρίζονται ότι μια νέα κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα, προέκυψε από χρήματα που είχαν παλαιότερα σε λογαριασμό και τα μετέφεραν σε θυρίδες υπό τον φόβο μιας χρεωκοπίας.

Επιπλέον μπαίνει η ρήτρα προς τις τράπεζες που τυχόν θα αμελήσουν να «φακελώσουν» τους πελάτες τους αυτούς, ότι αν αποφεύγουν συστηματικά να ενημερώνουν τις ελεγκτικές αρχές μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, τα στοιχεία αυτά θα τους ζητούνται εγγράφως δια της οδού της αλληλογραφίας και θα πρέπει άμεσα να τα κοινοποιούν, εντός διορίας ελαχίστων ημερών.

Από το newsroom του Economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ