Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο: Οι ευρωεκλογές, η λίστα και το «κατώφλι» του 5%

Το ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί ότι, ενόψει των ευρωεκλογών, σκόπευε να κάνει παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο, είναι ήδη κάτι γνωστό. Ωστόσο, φαίνεται ότι στο πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης υπάρχουν σκέψεις για ευρύτερες παρεμβάσεις.

Αλλαγές για τις ευρωεκλογές

Κατ’ αρχάς, όμως, ας αναφερθούμε στα ήδη γνωστά: σε ανύποπτο χρόνο στη διάρκεια συνέντευξής του ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι προτίθεται για τις ευρωεκλογές να επαναφέρει το σύστημα της λίστας, αντί του σταυρού προτίμησης, με το οποίο είχε αντικατασταθεί η λίστα στις ευρωεκλογές του 2014. Οι λόγοι για την κίνηση αυτή είναι προφανείς: μετά τις υποθέσεις Καϊλή, Γεωργούλη και – σε μικρότερο βαθμό – Σπυράκη, ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί μέσω της λίστας να αποφύγει τέτοιου είδους κακοτοπιές, αλλά και να αναβαθμίσει στο μέτρο του δυνατού την εκπροσώπητης της χώρας στην ευρωβουλή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το σχέδιο για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές έχει… διευρυνθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του «κατωφλίου» για εκλογή ευρωβουλευτή από το 3% που είναι σήμερα στο 5%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος αυτής της παρέμβασης θα είναι να αποτραπεί σε κόμματα όπως η Νίκη και οι Σπαρτιάτες να εκλέξουν ευρωβουλευτές, ιδίως σε μια περίοδο που η δεξιά στα… δεξιά της δεξιάς σε ολόκλήρη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι και απειλεί ακόμα και βασικές αρχές και αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Παρέμβαση και για τις εθνικές εκλογές;

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκη, αν και δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του κάποια τέτοια συζήτηση, εν τούτοις δεν «έκοψε» την κουβέντα με μια ξεκάθαρη διάψευση. Κι αυτό, διότι το ζήτημα της επιστροφής της λίστας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, οπότε ούτως ή άλλος θα υπάρξει παρέμβαση στο νόμο. Οπότε, ενδεχομένως έτσι να μένει ανοιχτή η πόρτα και για τη θεσμοθέτηση του 5%, ακόμα κι αν στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το συζητάει.

Πάντως, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση – αν γίνει – στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως να αποτελέσει και προανάκρουσμα για μια αντίστοιχη ρύθμιση και στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές, αν και κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα ότι σε τέτοιου είδους μείζονα ζητήματα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, προκειμένου, εκτός από τις πρακτικές παραμέτρους τέτοιων πρωτοβουλιών, να υπάρχει και συμβολικό μήνυμα προς την κοινωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή