Θοδωρής Καλούδης

Τα σημαντικά ενός επταήμερου: Σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη – Τα καυτά μέτωπα της κυβέρνησης και η Novartis του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MARC. Δύο είναι τα ουσιώδη ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Marc. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να απολαμβάνει, τη στιγμή αυτή, της ισχυρής υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας (68%) των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος πρωθυπουργός, και από πολίτες που δηλώνουν ότι ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. (Το 68,2% δηλώνει: «καλύτερος πρωθυπουργός από ότι περιμέναμε». Το 81,4% δηλώνει: «θα υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του»).

Οι πολίτες, πέρα από τα καλά νέα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στέλνουν και κάποια δυσάρεστα μηνύματα στον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του: η τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου που έχουν επιλέξει ως αντιπολίτευση απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα. (Το 67,3% δηλώνει: «θυμό και απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ». Το 76,1% στέλνει : «μήνυμα στον Τσίπρα για ήπια-δημιουργική αντιπολίτευση»). Η Ελλάδα θέλει να γυρίσει σελίδα. Καλά θα κάνει να το αντιληφθεί εγκαίρως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

***

TA ΔΥΟ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. Δύο είναι και τα κρίσιμα μέτωπα της κυβέρνησης, τη στιγμή αυτή: Το μεταναστευτικό και ο εφιάλτης πολλών πολιτών από τα κόκκινα δάνεια. Και στα δύο έχει μικρά περιθώρια παρέμβασης. Περισσότερο δίνει βάρος στη διαχείρισή τους. Το μεταναστευτικό καθορίζεται από την πολιτική της Άγκυρας και τις γεωπολιτικές διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα μένει να είναι αποτελεσματική στην πυρόσβεση της φωτιάς που έχει πάρει το Ανατολικό Αιγαίο. Και στη διαχείριση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, τα πράγματα για τους δυστυχείς δανειολήπτες θα είναι χειρότερα όσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι διευθετήσεις για τη σωτηρία των τραπεζών. Η αναμενόμενη επιθετική πολιτική τους από τον Ιανουάριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

***

«ΓΡΑΨ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΩ». Στην οικονομία, η νέα αναβάθμιση από τον Καναδικό οίκο Αξιολόγησης DBRS θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλο αναβαθμίσεων που θα φέρει, επιτέλους, την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. «Αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα τόσο μακροχρόνιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας όσο και μεθοδικών πρωτοβουλιών της σημερινής Κυβέρνησης» λένε στο επιτελείο του Χρήστου Σταϊκούρα και τρίβουν τα χέρια τους…

Στο ίδιο κτίριο της οδού Νίκης ευτυχής (για τη μελλούμενη ανάπτυξη) εμφανίζεται στους συνομιλητές του και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα», τονίζει με έμφαση. «Γράψ’ το όπως το λέω»…

***

ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ Η NOVARTIS. Υπάρχει και η υπόθεση Novartis, που από το … «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών» εξελίσσεται σε μία πρωτοφανή πολιτική σκευωρία με τη συμβολή παραδικαστικού κυκλώματος.

Στον καμβά αυτού του πρωτοφανούς εγχειρήματος κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Τσίπρα και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προστέθηκαν την εβδομάδα που πέρασε ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία δύο από τους περίφημους προστατευόμενους μάρτυρες «τα πήραν» από τις Αμερικάνικες υπηρεσίες για να ενοχοποιήσουν τη Novartis. Και με την ευκαιρία «αξιοποιήθηκαν» … μισοτιμής από το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για να παίξουν και ρόλους κουκουλοφόρων εκτελεστών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.