Ταμείο Ανάκαμψης: Δάνεια 210 δις ευρώ στα αζήτητα – Μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούν τις πιστώσεις –Ποιες χώρες και γιατί λένε «όχι»

Ταμείο Ανάκαμψης

Στα «αζήτητα» παραμένουν δάνεια 210 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μεταξύ όλων των χωρών που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τα εθνικά τους σχέδια μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούν το σύνολο των ευρωπαϊκών πιστώσεων και επιδοτήσεων.

Συνολικά έως χθες είχαν υποβάλει εθνικά σχέδια ανάκαμψης 18 χώρες, με τελευταία στην σειρά την Κύπρο. Από αυτές 11 χώρες δεν ζητούν καθόλου δάνεια από τα συνολικά 672 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες πέντε ζητούν ελάχιστα. Οι περισσότερες χώρες δηλαδή διεκδικούν μόνον τις επιδοτήσεις.

Μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν το σύνολο των δανείων

Το Ταμείο Ανάκαμψης, προσφέρει συνολικά 312,5 δισ. ευρώ δωρεάν επιχορηγήσεις και 360 δισ. φτηνά δάνεια, αλλά μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούν το σύνολο των δανείων που δικαιούνται.

Η Κύπρος, που υπέβαλε προχθές το σχέδιό της, ζητά πόρους 1,2 δις ευρώ διεκδικώντας αποκλειστικά τις επιδοτήσεις . Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί υπάρχει απροθυμία δανεισμού.

Ο φόβος της υπερχρέωσης

Εδώ η απάντηση που δίνουν οι αναλυτές είναι πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να φοβούνται την υπερχρέωση.  Στην ευρωζώνη το κρατικό χρέος έχει φθάσει ήδη στο 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, οι περισσότερες χώρες έχουν προσθέσει 10 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια της πανδημίας και καμιά χώρα δεν θέλει να το «φορτώσει» τόσο, ώστε να το βρεί μπροστά της σε 2 ή 3 χρόνια.

Το, σε πρώτη ανάγνωση, παράδοξο εδώ είναι πως αυτόν τον φόβο δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι δύο πλέον υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Και οι δύο χώρες, η Ιταλία με χρέος 155,5% του ΑΕΠ και η Ελλάδα με 205,6% του ΑΕΠ το 2020), ζητούν το μέγιστο της στήριξης σε δάνεια, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ το 2019.

Δάνεια 122 δις για την Ιταλία και 12,7 δις για την Ελλάδα

Η Ιταλία απορροφά 122 δισ. δανείων, το ένα τρίτο του συνόλου, η Ελλάδα 12,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες τέσσερις χώρες έχουν ζητήσει -με βάση τα σχέδια που έχουν υποβάλει- περιορισμένες ποσότητες νέων δανείων Η Πορτογαλία ζήτησε 2,7 δισ. έναντι 14 δισ. που κατ’ ανώτατο δικαιούνταν και η Πολωνία 12 δισ., από 35 που θεωρητικά μπορούσε να διεκδικήσει.

Θα μπορούσε εδώ να πει κανείς ότι απλώς η… Ρώμη και η Αθήνα τρελάθηκαν και είναι πρόθυμες να διογκώσουν ακόμη περισσότερο το βουνό του χρέους τους.

Γιατί το ελληνικό χρέος είναι πια “οχυρωμένο”

Η εξήγηση όμως που δίνουν οι αναλυτές στο Reuters είναι μάλλον πιο ορθολογική: ΄Επισημαίνουν ότι οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι και οι πλέον ευνοημένες από το χαμηλό κόστος δανεισμού τα τελευταία χρόνια και από τα σχεδόν αρνητικά επιτόκια.

Αυτή ακριβώς η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, όπως τονίζουν, τις έχει πλέον οχυρώσει σε πολύ καλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία, διότι τους έδωσε την δυνατότητα μέσω του φθηνού δανεισμού να αναδιαρθρώσουν, να επιμηκύνουν και να βελτιώσουν καταλυτικά το προφίλ του χρέους τους. Και, προφανώς, να το κάνουν και πολύ πιο ασφαλές απ’ ό,τι ήταν την προηγούμενη δεκαετία.

Καμία δημοσίευση για προβολή