Ταμείο Ανάκαμψης: Περίπου 700 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία προαναγγέλει ο Ν. Παπαθανάσης, πέφτουν 55 δισ. στην οικονομία

Νίκος Παπαθανάσης

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της εκταμίευσης ποσών από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Τα έργα στη Θεσσαλία

Ειδικά για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, επισημάνθηκε ότι τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας θα φτάσουν τελικά στα 686 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να εκταμιευθούν το συντομότερο, καθώς αφορούν έργα άμεσης επέμβασης, δηλαδή αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά ενόψει του χειμώνα και επισκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο κοινοτικών πόρων για τις καταστροφές σε πάνω από 2,4 δισ ευρώ.

Τα έργα θα τρέξουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, και τα ποσά αφορούν 420 εκατ. για επισκευή σε οδικό δίκτυο και γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε Θεσσαλία – Στερεά, 180 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο και 86 εκατ για αντιδιαβρωτικά έργα ενόψει χειμώνα σε Ροδόπη και Έβρο. Τα ποσά θα επιχειρηθεί να πέσουν φέτος στην αγορά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανάσης και προέρχονται από τη δεύτερη κατά σειρά αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή αφορούν ανακατεύθυνση από έργα τα οποία δεν απορροφώνται σε σχέση με τα ορόσημα.

Στην υλοποίηση των έργων θα ακολουθηθούν διαδικασίες υποβολής προσφορών από εταιρείες, εντελώς διαφορετικές από αυτές του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις – κάτι τέτοιο, θα σήμαινε 1,5 χρόνο μόνο για διαγωνισμούς, όπως είπε ο κ.Παπαθανάσης- ενώ στους κοινοτικούς πόρους θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτοί από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Στα 2,25 δισ θα πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 400 εκατ ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το τελικό ύψος της ζημιάς.

Έρχονται 55 δισ. για την οικονομία

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, τα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια θα έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 55 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 11,8 δισ έχουν ήδη έρθει, χωρίς να έχουν ακόμη πέσει στην οικονομία.

Συγκεκριμένα,

  • από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την νέα αναθεώρηση του Αυγούστου, τα κονδύλια αυξάνονται από 30,5 δισ. σε 36 δισ. ευρώ για να απορροφηθούν ως το 2026, ενώ
  • άλλα 26 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • από τα συνολικά 62 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δοθεί μεν ήδη στη χώρα αλλά σχεδόν τα μισά δεν έχουν ακόμα μπει στην Οικονομία. Συνεπώς, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, ευρωπαϊκοί πόροι άνω των 55 δισ. ευρώ θα στηρίξουν ανάγκες της χώρας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, η κυβέρνηση θα επιμείνει να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για αποζημιώσεις καταστροφών όπως οι φετινές. Το ευρωπαϊκό Ταμείο αποζημιώνει μόλις το 6% των ζημιών κρατικής δαπάνης (δημόσιων υποδομών κλπ). Το αίτημα στην Ε.Ε θα υποβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών από τις θεομηνίες, οι οποίες με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απορροφήσεις της περιόδου 2014-2020 έφτασαν στο 88%, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 7%. Κρίνοντας από αυτές τις επιδόσεις, η χώρα βρίσκεται σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκεται και στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στήριξη στις ΜμΕ

Σημειωτέον ότι οι μέχρι τώρα προσκλήσεις ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστές τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (0,3 δισ. ευρώ), τον Πράσινο Μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (0,7 δισ. ευρώ), την Γραμμή 4 του Μετρό (έργο phasing, ύψους 0,32 δισ. ευρώ) και έργα πολιτικής προστασίας (0,1 δισ. ευρώ).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν συνολικά σε ό,τι αφορά τόσο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ενισχυθεί πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, με 667 εκατ ευρώ. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στηριχθούν με δάνεια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και στις περιοχές δίκαιης μετάβασης (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη κ.λπ.) με προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή