Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Βρετανία φιλοξενεί την πρώτη Σύνοδο Κορυφής – Ο ρόλος της Κίνας

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Είκοσι οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με «ανθρωποκεντρικό, αξιόπιστο και υπεύθυνο» τρόπο, και αποτελεί μια πρώτη δέσμευση τέτοιου είδους.

Το ευχολόγιο αυτό αποτελεί μέρος ενός ανακοινωθέντος που υπογράφηκε από μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της ΤΝ.

Ονομάζεται Διακήρυξη Bletchley, το έγγραφο αναγνωρίζει την «δυνατότητα σοβαρής, ακόμη και καταστροφικής, βλάβης» που προκαλείται από προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης , αλλά προσθέτει ότι αυτοί οι κίνδυνοι «αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω της διεθνούς συνεργασίας». Άλλοι υπογράφοντες είναι η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Κένυα και η Νιγηρία.

Το ανακοινωθέν αντιπροσωπεύει την πρώτη παγκόσμια δήλωση σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάνουν αυτοί οι έλεγχοι.

Στελέχη ψηφιακών κολοσσών, υπεύθυνοι εταιρειών τεχνολογίας και ερευνητές συναντώνται σήμερα και για δύο μέρες σε ένα ιστορικό κτήμα κοντά στο Λονδίνο για να συζητήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τους ακραίους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη αιχμής.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που παρευρίσκονται στην εκδήλωση είναι ο Hadassa Getzstain, επικεφαλής του προσωπικού του Ισραήλ στο υπουργείο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας και ο Wu Zhaohui, υφυπουργός τεχνολογίας της Κίνας.

Η Τζίνα Ραϊμόντο, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, έδωσε την εναρκτήρια ομιλία στη σύνοδο κορυφής και ανακοίνωσε ότι ένα αμερικανικό ινστιτούτο ασφάλειας θα αξιολογήσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έρχεται μετά από ένα σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και αποσκοπούσε στον περιορισμό των κινδύνων που ενέχει η τεχνολογία.

Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις της ΑΙ, τα συστήματα αιχμής που μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών και θέτουν άγνωστους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Αυτά τα συστήματα υποστηρίζονται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία εκπαιδεύονται σε τεράστιες δεξαμενές κειμένου και δεδομένων.

Οι άγνωστοι κίνδυνοι της ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στα πιο πρόσφατα και πιο ισχυρά συστήματα που φτάνουν την τεχνολογία μέχρι τα όριά της, αλλά θα μπορούσαν να συνοδεύονται από άγνωστους ακόμη κινδύνους. Υποστηρίζονται από μοντέλα θεμελίωσης, τα οποία τροφοδοτούν chatbot όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google και εκπαιδεύονται σε τεράστιες δεξαμενές πληροφοριών που συγκεντρώνονται από το διαδίκτυο.

Παρευρίσκονται επίσης στελέχη τεχνολογίας, όπως ο Sam Altman του OpenAI, ο Elon Musk, ο Marc Benioff της Salesforce, ο James Manyika και ο Demis Hassabis της Google και ο Rene Haas της Arm.

Η Michelle Donelan, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστήμη, την καινοτομία και την τεχνολογία, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής σηματοδότησε μια «ιστορική στιγμή όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά για τον κόσμο», προσθέτοντας ότι η παρουσία της Κίνας ήταν «μνημειώδης».

Ερωτηθείσα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί τώρα σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη θέσπιση σαφών κανονισμών για εταιρείες που αναπτύσσουν προηγμένη τεχνολογία AI, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να τίθενται αυθαίρετες προθεσμίες για τη ρύθμιση. . . χρειάζεται να υπάρξει μια εμπειρική προσέγγιση».

«Αποκλείουμε τη νομοθεσία; Για κανένα λόγο. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που είναι πιο γρήγορα από τη νομοθεσία», είπε η Donelan, δείχνοντας το έργο της κυβέρνησής της να ενθαρρύνει τις εταιρείες να δημοσιεύουν τις πολιτικές τους για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γου, που εκπροσωπεί την Κίνα, μίλησε επίσης στα εγκαίνια, λέγοντας ότι όλοι οι παράγοντες «πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο» και να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Είπε ότι οι τεχνολογίες AI είναι «αβέβαιες, ανεξήγητες και στερούνται διαφάνειας».

Μια σειρά από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα καλύψει τους κινδύνους κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης για την παγκόσμια ασφάλεια, την απώλεια του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τι μπορούν να κάνουν οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής και η διεθνής κοινότητα σε σχέση με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που είδαν οι Financial Times.

Ο Μασκ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση σχετικά με τους κινδύνους από την απώλεια του ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι πιθανό να καλύπτει τη λεγόμενη τεχνητή γενική νοημοσύνη, έναν όρο που χρησιμοποιείται για την τεχνολογία που φτάνει ή ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη. Εκπρόσωποι των OpenAI, Nvidia, Anthropic και Arm θα είναι επίσης εκεί.

Ο Altman θα παρακολουθήσει μια απογευματινή συζήτηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης για να κλιμακωθούν υπεύθυνα, μαζί με τον Hassabis, διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, και τον Dario Amodei, διευθύνοντα σύμβουλο της Anthropic.

Η Νότια Κορέα θα συνδιοργανώσει μια μίνι εικονική σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους έξι μήνες, ενώ η Γαλλία θα φιλοξενήσει την επόμενη αυτοπροσώπως σύνοδο κορυφής σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι codebreakers του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει σε έναν εξέχοντα ρόλο για τη Βρετανία στο θέμα και η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο Bletchley Park, ένα ιστορικό κτήμα βόρεια του Λονδίνου που κάποτε χρησίμευε ως βάση για τους λεγόμενους codebreakers του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ομάδες σε αυτό που αποκαλείται το «πνευματικό σπίτι των σύγχρονων υπολογιστών» κατάφεραν να σπάσουν την ηλεκτρομηχανική συσκευή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί, συμβάλλοντας στον τερματισμό του πολέμου.

Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον Άγγλο μαθηματικό, επιστήμονα και κρυπτογράφο, Άλαν Τούρινγκ κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα σχετικά με τη γερμανική στρατιωτική στρατηγική. Ο ίδιος θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνη

Ο ρόλος της Κίνας

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν για συνεργασία με «χώρες που έχουν όμοιες ιδέες» για τη δημιουργία προστατευτικών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα έχει επίσης προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Σουνάκ υπερασπίστηκε την πρόσκληση ενάντια στην κριτική ότι η Κίνα έπρεπε να είχε αποκλειστεί, αν και δεν μπορούσε να πει με «100% βεβαιότητα» ότι το Πεκίνο θα παρευρεθεί.

Ορισμένοι νομοθέτες στο Συντηρητικό κόμμα του Σουνάκ είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η πρόσκληση της Κίνας μετά την αποκάλυψη ότι ένας ερευνητής συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όλες τις κορυφαίες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», είπε. «Αυτό μπορεί να μην ήταν το εύκολο πράγμα, αλλά είναι το σωστό».

Καμία δημοσίευση για προβολή