Μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα

Στη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου ICOMIA World Marinas Conference 2018 φάνηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ξένων ομίλων για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η φράση που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου: «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να “παντρευτεί” τον θαλάσσιο τουρισμό δεν χρειάζεται κανείς να πάει κάπου αλλού».

Το ενδιαφέρον της Safe Harbor Marinas για επενδύσεις στην Ελλάδα αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου, Baxter Underwood. Η εταιρεία του, είναι η νεότερη από τις πέντε μεγάλες που διαχειρίζονται τουριστικά λιμάνια στις ΗΠΑ. Διαθέτει 75 μαρίνες και 60.000 θέσεις πρόσδεσης: «Έχουμε κάνει συζητήσεις για τη Μεσόγειο και η αγορά μας “σπρώχνει” προς την περιοχή. Υπάρχουν ιδιοκτήτες μεγάλων yacht στις ΗΠΑ που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια η Safe Harbor Marinas έχει διαθέσει ένα  δισεκατομμύριο δολάρια για εξαγορές. Το τμήμα εξαγορών αναλαμβάνει να τρέξει αγορές ενός ή και δύο τουριστικών λιμένων τον μήνα. Στις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας μαρίνων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Martinho Fortunato CMM, πρόεδρος του ICOMIA Marinas Group: «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό αγκυροβολίων, περίπου 60. Επίσης, η παραγωγή νέων σκαφών, κυρίως μικρών, ανέκαμψε κατά 11% στη χώρα το 2017.»

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες στην Ευρώπη, ο Μ. Fortunato υπογράμμισε ότι αντιπροσωπεύουν το 33% της θαλάσσιας οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη βιωσιμότητα των μαρίνων, τις επενδύσεις και τους χρόνους των παραχωρήσεων για ανάπτυξη τουριστικών λιμένων, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Darren Vaux, πρόεδρος της Boating Industries Alliance Australia.  Όσον αφορά την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις: «Αποτελούν κοινωνικό καταλύτη αυτές οι επενδύσεις. Αυτές οι παράλιες περιοχές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και χρειάζονται ευέλικτο πλαίσιο, ώστε να αναπτύσσεται ο κλάδος».

Περισσότερα σε λέξεις

Εντύπωση προκάλεσε  η ομιλία του Oscar Siches, CMM, εμπειρογνώμονα μαρίνων, πρώην ιδρυτή και διευθυντή του Global Marina Institute της Ισπανίας. Ειδικά η αναφορά του στην Ελλάδα:

«Ενώ στην Ισπανία, στη Μεσόγειο,  υπήρξε πισωγύρισμα, στην Ελλάδα η κατάσταση θυμίζει κινούμενη άμμο. Είναι μία  πανέμορφη “μεσήλικας”, που έχει πάρει “διαζύγιο” κανά δύο φορές, αλλά θέλει να “ξαναπαντρευτεί” τον χώρο του yachting. Ξοδεύει πάρα πολλά για νέο “νυφικό”, αλλά στην “πόρτα της εκκλησίας” κάνει πίσω».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ