Θα έχουμε ύφεση 1-3% φέτος και βλέπουμε, δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας – Ο τουρισμός  θα δεχθεί πλήγμα

Απαισιόδοξος – αλλά όχι τόσο, όσο οι διεθνείς Οίκοι – εμφανίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σήμερα (Πέμπτη) το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ύφεση στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1% με 3% , χωρίς ωστόσο να αποκλείει δυσμενέστερο σενάριο, αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια (δε λήξει έως τον Ιούνιο) ή αν επανεμφανιστεί το φθινόπωρο. Κατέστησε επίσης σαφές ότι ο τουρισμός  θα δεχθεί πλήγμα φέτος. Ο υπουργός είπε επίσης ότι αναμένεται ύφεση 5% – 9% ανά την Ευρώπη. 9Υπενθυμίζουμε ότι η Morgan Stanley, σε πρόσφατο έκτακτο σημείωμά της, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα γνωρίσει φέτος ύφεση της τάξης του -5% , με την Ελλάδα να κατρακυλά στο -5,3%).

  • Για το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, επισήμανε ότι “κάθε φορά που έχουμε Eurogroup οι εκτιμήσεις επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες”. Ανήγγειλε πως με βάση τη χθεσινή εικόνα της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρώπη -αν συνεχιστεί αυτό το lockdown-  μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%. Στην Ελλάδα είπε, κινείται “σε πιο ήπια ποσοστά, από 1% έως 2 -3% είναι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις”.

Ο υπουργός επισήμανε  την ανάγκη να ληφθούν σήμερα αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ, ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών – μελών.

  • Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο για το θέμα των επιταγών, αλλά και νέο πακέτο διευκολύνσεων από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:

  • Εξέφρασε την ελπίδα πως όσο βαθαίνει η κρίση ανά την ΕΕ, θα αποφασίσουν οι ηγέτες να προχωρήσουν σε αποφασιστικά μέτρα, αναφερόμενος στην επιστολή των “9” ηγετών προς τη σημερινή Σύνοδο.
  • Επανέλαβε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Βορά και Νότο τις οποίες έζησε και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, όπως είπε, υπαρασπίστηκε τις ίδιες θέσεις
  • Ανέφερε πως δεν ξέρουμε την έκταση του προβλήματος. Δεν απέκλεισε να υπάρξει ένα αντίστοιχο φαινόμενο στο τέλος της χρονιάς. Προτεραιότητά μας είναι  η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης ανέφερε.
  • Εξήγησε μιλώντας για τους εργαζόμενους πως πέρα από το επίδομα υπάρχει και η δυνατότητα αναστολής υποχρεώσεων προς το κράτος για 45 μέρες “και βλέπουμε”.

“Ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι”

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, “ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι”, το οποίο σχετίζεται με το αν θα έρθουν ξένοι και πόσοι ξένοι θα έρθουν. “Άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε” είπε. Το ίδιο και για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ