Θα μας… τρελάνει ο Ερντογάν: Πότε δεν χρησιμοποιήσαμε F-16 κατά της Ελλάδας, ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος

Μια κάπως… ιδιόμορφη αντίληψη για τη σημασία της λέξης “χρήση” φαίνεται ότι έχει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για όλα τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε αισιοδοξία για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία, λέγοντας παράλληλα πως «ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τα μαχητικά κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε», ενώ εστίασε στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος στην Αθήνα. Βέβαια, παρέλειψε να πει ότι είναι τουρκικά F-16 και όχι… ηθοποιοί αυτά που κάνουν διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εξ ου και η αναφορά σε ιδιόμορφη χρήση του ρήματος «χρησιμοποιώ».

«Στόχος του Ερντογάν είναι να αυξήσει τους φίλους»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ. Για τις ενταξιακές διαδικασίες της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο των αντιδράσεων για το κάψιμο του κορανίου ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εμποδίσει αυθαίρετα καμία χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία».

«Είχαμε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε στόχο να αποκτήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς αλλά να αυξήσει τους φίλους. Αυτό το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος δινοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα (άξια λόγου είναι και η αναφορά στον εαυτό του στο… τρίτο πρόσωπο).

Περί συμφωνίας για τα σιτηρά

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ο κ. Ζελένσκι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πρωτοβουλίας και ο κ. Πούτιν έχει κάνει κάποιες προτάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις, εργαζόμαστε με τρόπο ώστε να βρεθεί λύση» και συνέχισε απευθυνόμενος προς τη Μόσχα και το Κίεβο, λέγοντας ότι «εάν οι δύο πλευρές μας προτείνουν ή μας δεχτούν να ενεργήσουμε ως μεσολαβητές, θα δεχθούμε ευχαρίστως μια τέτοια μεσολάβηση».

Παράλληλα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η αδυσώπητη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Τώρα αναμένουμε αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση από όλους τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα». «Βλέπω ότι δεν γνωρίζετε την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Σε ποια χώρα του κόσμου έχετε δει εκλογές με ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%; Πόσες χώρες υπάρχουν; Δεν μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα. Οι δικές μας τελευταίες εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα το 88%. Δεν λείπει τίποτα από την άποψη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» σημείωσε.

Κοινή ανακοίνωση

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Τουρκική προεδρία εξέδωσαν ουσιαστικά ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες περιγράφουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου «το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», συμφωνώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναθέτουν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία καθώς και οι δύο υπουργοί είναι άτομα απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να αναλάβει δύσκολες αποστολές, ενώ ο Χακάν Φιντάν ήταν στο πλευρό του κ. Ερντογάν, ο οποίος από το 2010 έως το 2013, του ανέθεσε τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών.

Καμία δημοσίευση για προβολή