Βρετανικά «καρφιά» για τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα: «Ξέρετε κάτι; Δεν είμαι η Amazon»

Προβληματισμό και, εν μέρει, εκνευρισμό έχει αρχίσει να προκαλεί σε ορισμένες πρωτεύουσες της Δύσης η στάση της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα οι απαιτήσεις του Κιέβου για ακόμα περισσότερες παραδόσεις όπλων, μετά και την οργισμένη αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην άρνηση του ΝΑΤΟ να του δώσει χρονοδιάγραμμα ένταξης της χώρας στη συμμαχία.

Ενδεικτικές της δυσφορίας που προκαλούν οι πιέσεις του Κιέβου είναι και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος, σύμφωνα με το Sky News, ήταν αιχμηρός σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα από τη Δύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ουάλας, ο οποίος έχει μεταβεί στο Κίεβο, σημείωσε σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ότι «η Βρετανία δεν είναι μια υπηρεσία παράδοσης όπλων» στην Ουκρανία και «το Κίεβο πρέπει να δείξει περισσότερη ευγνωμοσύνη».

Αιχμηρός Ουάλας

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η αποτυχία (στην πραγματικότητα ήταν άρνηση, δεδομένων των συνθηκών) των συμμάχων να δώσουν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα υπονόμευε το ηθικό των στρατευμάτων του στην πρώτη γραμμή, ο Ουάλας είπε ότι η «συμβουλή» του προς τους Ουκρανούς ήταν να έχουν κατά νου ότι πρέπει να πείσουν ορισμένους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια που ξοδεύουν για στρατιωτική βοήθεια στη χώρα τους «αξίζουν» τον κόπο. Προσέθεσε, δε, ότι η Ουκρανία κέρδισε την δήλωση του ΝΑΤΟ ότι «ανήκει» στη συμμαχία.

Πρόσθεσε πώς η Ουκρανία ζητά πάντα περισσότερα ακόμη και μετά την παραλαβή της τελευταίας παρτίδας όπλων. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν ευγνωμοσύνη», είπε ο Ουάλας σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. «Είπα στους Ουκρανούς πέρυσι, όταν οδήγησα 11 ώρες για να πάω στο Κίεβο και μου έδωσαν μια λίστα με περισσότερα όπλα, ότι “ξέρετε κάτι; Δεν είμαι η Amazon”», δήλωσε, προσθέτοντας ότι προειδοποίησε το Κίεβο για την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεών του, ώστε να μην έχουν τόσο μεγάλες απώλειες που θα υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η πολιτική υποστήριξη.

«Τα μαζεύει» ο Σουνάκ

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντέκρουσε τα σχόλια του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα έχουμε κάνει σε πολλές περιπτώσεις». «Το έχει ξανακάνει αμέτρητες φορές όταν τον έχω συναντήσει, οπότε ξέρω ότι αυτός και οι δικοί του είναι απίστευτα ευγνώμονες για την υποστήριξη που έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, προσπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις Ουάλας.

«Οι άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία αγωνίζονται επίσης για τη ζωή και την ελευθερία τους κάθε μέρα και πληρώνουν ένα τρομερό τίμημα γι’ αυτό, οπότε καταλαβαίνω απόλυτα την επιθυμία του Ζελένσκι να κάνει ό,τι μπορεί να προστατεύσει τον λαό του και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να του παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται».

Καμία δημοσίευση για προβολή