Θέμα χρόνου η εξομάλυνση σχέσεων Σ. Αραβίας-Ισραήλ – Αντιδρούν Ιράν και Παλαιστίνιοι

Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News και που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/9), αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, στον ρόλο του παλαιστινιακού ζητήματος και στο ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, ο Μπιν Σαλμάν εξέφρασε την άποψη ότι «όσο περνάει ο χρόνος, τόσο το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων».Όμως το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και επηρεάζει τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό εξοπλισμό, ο Μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι «εάν αυτό συμβεί, τότε και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να εξοπλισθεί ανάλογα».

Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, σχολιάζοντας στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων το περιεχόμενο των δηλώσεων Μπιν Σαλμάν, επικαλέσθηκε διπλωματικές πηγές που υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανό να υπογραφεί το επόμενο εξάμηνο».

Μάλιστα, ισραηλινός στρατιωτικός παράγοντας δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο κρατικό κανάλι ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβη παραμονές της υπογραφής των Συμφωνιών Αβραάμ με άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, και εξ αιτίας της εσωστρέφειάς της, κρίνεται αναγκαίο να γίνει η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, ούτως ώστε η υπογραφή της συμφωνίας εξομάλυνσης των διμερών διπλωματικών σχέσεων να βρει την τοπική κοινή γνώμη κατάλληλα προετοιμασμένη».

Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος, σε μια σπάνια κίνηση, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ από ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

«Μαχαιριά»

«Πιστεύουμε ότι μια σχέση μεταξύ των χωρών της περιοχής και του σιωνιστικού καθεστώτος θα ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά για τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή αντίσταση», τόνισε.

Ωστόσο το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει επίσης σε εξομάλυνση των σχέσεών τους, υπό την αιγίδα της Κίνας. Ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η σχέση με τη Σαουδική Αραβία αναπτύσσεται».

Ο Ραϊσί, η χώρα του οποίου δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ από το 1980, ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, κατέρρευσε μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Έκτοτε το Ιράν διαψεύδει ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο ξεπερνούν τα όρια που ορίζονται από τη συμφωνία αυτή.

Ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι η Τεχεράνη τάσσεται υπέρ «του διαλόγου» για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν «ενέργειες» για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.

Με την υποκίνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια ενδεχόμενη εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ενδέχεται να περιλαμβάνει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς το Ριάντ από την Ουάσινγκτον.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπενθύμισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ χρονολογούνται από οκτώ δεκαετίες και ότι μια συμφωνία ασφαλείας θα «ενίσχυε» τη στρατιωτική και οικονομική τους συνεργασία.

Καμία δημοσίευση για προβολή