Θετική η εκτίμηση της JP Morgan για τις προοπτικές των Ελληνικών τραπεζών – Τι προβλέπει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε χθες  η JP Morgan εκτιμά ότι η αγορά υποτιμά την κλίμακα της μείωσης των κόκκινων δανείων και το πόσο σύντομα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα μεγέθη για τον κλάδο.

Ο οίκος υπολογίζει ότι οι δείκτες NPEs* (οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις των τραπεζών) θα υποχωρήσουν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% ως το 2022, κυρίως λόγω του σχεδιασμού των τραπεζών αλλά και της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, ενώ αναμένονται πλέον οι συστημικές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη ώθηση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες στην Ελλάδα κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs*) ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το κόστος για τις προβλέψεις και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme-ΑPS), θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs τουλάχιστον κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr με βάση τα όσα έως τώρα έχουν συμφωνηθεί, το σχέδιο για τις τράπεζες προβλέπει:

  • Η κάθε τράπεζα θα δημιουργήσει μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV) που θα αποτελεί τη βάση για την τιτλοποίηση. Κάθε τράπεζα στο SPV θα μεταφέρει κόκκινα δάνεια και θα εκδώσει ομόλογα κατηγοριών senior, mezzanine και junior.
  • Σε πρώτη φάση, τα τέσσερα spv των συστημικών τραπεζών θα «σηκώσουν» NPLs ύψους άνω των 20 δις.
  • Η κάθε τράπεζα θα πρέπει για το spv που ίδρυσε, να βρει στην ελεύθερη αγορά επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν το 50%+1 των ομολόγων χαμηλότερης αξιολόγησης, δηλαδή των mezzanine και junior.
  • Η πώληση θα σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια του spv είναι σωστά αποτιμημένα και η διάθεση στην ελεύθερη αγορά του 50%+1 θα ενεργοποιεί την εγγύηση του Δημοσίου η οποία θα παρέχεται μόνον για τα ομόλογα υψηλότερης αξιολόγησης, τα senior.
  • Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, χρειάστηκε να βρεθούν αποδεκτά και αξιόπιστα benchmark για να προσδιοριστεί η προμήθεια για την εγγύηση, ώστε να μην αποτελεί κρατική βοήθεια. Γενικότερα ο σχεδιασμός είναι τέτοιος, ώστε η εγγύηση του Δημοσίου στα senior ομόλογα να μην δημιουργεί δημοσιονομική απαίτηση, να μην βαρύνει το χρέος ή το buffer.
  • Για να είναι λειτουργικό με όρους αγοράς το μοντέλο των APS θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική δευτερογενής αγορά NPls. Για αυτό στο νομοσχέδιο jumbo για την κεφαλαιαγορά, εκτός από τις διατάξεις για την τιτλοποίηση θα περιληφθούν και οι αλλαγές στο προπτωχευτικό και πτωχευτικό δίκαιο, οι βελτιώσεις στο καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άλλες διατάξεις που καθιστούν λειτουργικό το πλαίσιο.
  • Οι τράπεζες θα κρατούν τα δάνεια στα spv χωρίς να έχουν κεφαλαιακές επιπτώσεις και χωρίς να προσμετρώνονται στα μεγέθη και στους δείκτες τους.
  • Οι αρχικές εγγυήσεις θα είναι ύψους 5 δις. Το κόστος της εγγύησης θα αυξάνεται σε βάθος χρόνου ώστε να λειτουργεί ως αντικίνητρο επειδή ο στόχος είναι να εκκαθαριστούν τα δάνεια το ταχύτερο δυνατόν. Σε δεύτερη φάση εφόσον η αγορά λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θα μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες με τις τράπεζες να εισφέρουν και άλλα κόκκινα δάνεια από το απόθεμα στα χαρτοφυλάκια τους.
  • Για τη επιτυχή λειτουργία του spv κάθε τράπεζας είναι καθοριστικής σημασίας ο servicer, δηλαδή η εταιρία διαχείρισης NPLs την οποία η τράπεζα θα επιλέξει να συνεργαστεί. Και αυτό επειδή οι ρευστοποιήσεις, πωλήσεις κλπ των κόκκινων δανείων τις οποίες θα κάνει ο servicer θα τροφοδοτούν με cash flow το κάθε spv.

——–

(*) ΣΗΜΕΙΩΣΗ του economico.gr: Η κυριότερη διαφορά των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) σε σχέση με τον ορισμό των δανείων σε καθυστέρηση (NPL) έγκειται στο γεγονός ότι στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνονται και ανοίγματα που είναι μεν ενήμερα ή εμφανίζουν κατά την ημερομηνία αναφοράς καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οοφειλέτης ενδέχεται τελικά να μη μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του.

Δάνεια σε καθυστέρηση (non-performing loans – NPLs): δάνεια σε καθυστέρηση θεωρούνται τα δάνεια για τα οποία έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή (του συνόλου ή ενός μέρους) των τόκων ή/και του κεφαλαίου για χρονικό διάστημα πέραν των 90 ημερών ή βρίσκεται σε δικαστικές ενέργειες. Ένα δάνειο παύει να είναι μη εξυπηρετούμενο εάν επαναδιαπραγματευθεί και υπάρξει ρύθμιση ή αποπληρωθούν οι καθυστερημένες οφειλές άνω των 90 ημερών.

Από το newsroom του economico με τη συνεργασία του newmoney.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή