Θετικό μήνυμα από Ντράγκι, λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ – Πως θα μπεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ο Μάριο Ντράγκι πιθανός διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ. Καλό μήνυμα για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

H Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως QE, αν συνεχίσει να κάνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα (23/09) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Eίμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται με τον τρόπο αυτό και η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στις μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχουν οι συνθήκες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, αλλά πρέπει να γίνει πρόοδος, πρέπει να συνεχισθεί», δήλωσε ο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο QE, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία αξιολόγηση με επενδυτική διαβάθμιση από έναν από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και το χρέος της θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ.

“Δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ανάκαμψης της ανάπτυξης στην ΕΕ”

Στο μεταξύ, ο Μάριο Ντάργκι, μιλώντας  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απήυθυνε την προειδοποίηση ότι η συνεχιζόμενη κάμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνης μπορεί να «μολύνει» και την υπόλοιπη οικονομία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «εστάζοντας στο μέλλον και λαμβάνοντας υπόψην τα πρόσφατα στοιχεία αλλά και τους δείκτες -όπως οι νέες παραγγελίες  στον τομέα της μεταποίησης – δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ανάκαμψης της ανάπτυξης .

  • «Όσο περισσότερο παραμένει η αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επηρεαστούν και άλλοι τομείς της οικονομίας από την επιβράδυνση», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Σε ότι αφορά τα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη έκανε βουτιά στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο. Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ και το πρακτορείο Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή