Τι κάνει ένα κοπάδι χωρίς το βοσκό του ψάχνουν να βρουν οι ευρωπαίοι στη σύνοδο των G7

Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ύστατες προσπάθειες

Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, τη μικρή τουριστική πόλη στον μεγαλοπρεπή ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).

Το επίμαχο ζήτημα

Το κύριο επίμαχο ζήτημα είναι προφανώς το εμπόριο, καθώς η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Με την ενιαία στάση των μεγαλύτερων συμμάχων της Αμερικής κατά των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ έχει καταφέρει κάτι αδιανόητο. Τα πρόβατα εγκαταλείπουν τον βοσκό. Χωρίς την Αμερική, η G7 δεν υφίσταται.

Τι κάνει τώρα το κοπάδι;

«Τι κάνει ένα κοπάδι χωρίς τον βοσκό του;» αναρωτιούνται οι  Financial Times. «Ο μύθος λέει ότι το τρώνε οι λύκοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας παρατεταμένης αμερικανικής απουσίας. Ακόμη και πριν αναλάβει ο Ντ. Τραμπ, χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έστρωναν το εμπορικό «κόκκινο χαλί» στην Κίνα, αν και η Ουάσιγκτον δεν το επιθυμούσε. Ωστόσο, παρέμειναν ενωμένοι στο ΝΑΤΟ. Και παρέμειναν πιστοί στο σενάριο της G7», αναφέρουν.

Η πρόζα του Τραμπ

Ενώ πριν είχε ανεβάσει στο Twitter οργισμένα μηνύματα για τις «άδικες» συμφωνίες που επιβαρύνουν το αμερικανικό εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε χαμογελαστός για την οικογενειακή φωτογραφία και επιφύλαξε μερικές αβρότητες για τον οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και τον «φίλο» του γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Και η επιμονή των ευρωπαίων

Όμως, αν πιστέψει κανείς δύο πηγές στις διαπραγματεύσεις, κατά την κύρια σύνοδο εργασίας όλοι επέμειναν στις θέσεις τους, με τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να αντιτάξουν επιχειρήματα με αριθμούς στη «μακρά λιτανεία των επικρίσεων» εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Δύσκολη η κοινή ανακοίνωση

Είναι δύσκολο πάντως σ’ αυτές τις συνθήκες να φανταστεί κανείς μια «κοινή ανακοίνωση» όπως την θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, που να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή