Τι μας έδειξαν οι δύο δημοσκοπήσεις: Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία, τα οικονομικά μέτρα – Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας

Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό

Δύο δημοσκοπήσεις – της GPO στα ΝΕΑ και της Μetron Analysis στο ΒΗΜΑ – φωτίζουν την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και καταγράφουν την αξιολόγηση των πολιτών για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται, όπως αναμενόταν, η πανδημία, τα οικονομικά μέτρα που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση και τα ελληνοτουρκικά.

Η πανδημία

Περισσότεροι από 8 στους 10 αισθάνονται φόβο ή ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Το 48,7% πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Το 45,5% θεωρεί ότι η βασική αιτία είναι η χαλάρωση των πολιτών και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη για την επάρκεια των μέτρων που αφορούν στο άνοιγμα των σχολείων. Το 46,7% τα θεωρεί επαρκή. Το 47,2% θεωρούν το αντίθετο και ανησυχεί για την προστασία μαθητών και διδακτικού προσωπικού.

Το ίδιο και στο μέτρο απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12:00 το βράδυ. Το 48,4% τάσσεται υπέρ και το 47,3% κατά.

Στη συνολική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το 52,1% των πολιτών τοποθετούνται θετικά και το 44,1% αρνητικά. Οι θετικές απόψεις, αν και σαφώς πλειοψηφικές, δεν πλησιάζουν την καθολική απόδοχή που κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις στην πρώτη φάση της πανδημία την περασμένη άνοιξη.

Τα οικονομικά μέτρα

Η παράταση της υγειονομικής κρίσης και η συνακόλουθη επίπτωση στην αγορά έχει επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης κινείται πλέον στο -50% (από -43% τον Ιούνιο). Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των προσδοκιών για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις.

Το 55,6% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η απρόσμενη πανδημία. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό που όμως υποδηλώνει πως ένα επίσης (μικρότερο αλλά) σημαντικό επίσης ποσοστό αντέχει ακόμα.

Παρά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί “περισσότερα και πιό γενναιόδωρα”. Το 52% κρίνει τα υφιστάμενα μη επαρκή.

Τα ελληνοτουρκικά

Το 63% των πολιτών θεωρεί πολύ πιθάνό ή αρκετά πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική μεσόγειο. Το 49,2% τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, έναντι του 47,1% που αρνείται μια τέτοια εξέλιξη.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία (68,85) όσοι ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη διπλωματική προσπάθεια για διάλογο με τη γείτονα χώρα.

Το 55,1% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα λάβει τη στήριξη που επιδιώκει από τους ευρωπαίους εταίρους. Δεν πιστεύει επίσης ότι η ΕΕ θα κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Η στήριξη σε Μητσοτάκη

Παρά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που καταγράφονται, οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από το 53% και ο πρωθυπουργός από το 61% (Μetron Analysis). Ποσοστά σημαντικά αν και ελαφρώς μειωμένα από προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Στο ερώτημα “ποιός είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός” ο κ. Μητσοτάκης πετυχαίνει double score έναντι του κ. Τσίπρα: 52,35 – 26,2%. (GPO). Στη διερεύνηση της ψήφου των πολιτών η ΝΔ προηγείται με 17 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταφέρνει να ανακάμψει. (GPO)

Αυτή η σταθερά μεγάλη αποδοχή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά την καταιγίδα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να οφείλεται σε τρεις αιτίες:

  • H κυβέρνηση έδειξε ετοιμότητα και επαγγελματισμό σε σειρά καυτών ζητημάτων που αντιμετώπισε. Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι κυβερνά με σοβαρότητα και “by the book”. Έχει ικανό επιτελείο και αξιοποιεί στελέχη χωρίς κομματικές παρωπίδες.
  • Τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό “εξωγενή” υπό την έννοια ότι δεν τα δημιούργησαν εσωτερικές ανεπάρκειες.
  • Η σύγκριση με την κυβερνητική αντίληψη, λειτουργία και αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ισοπεδωτική. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως  αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ο κ. Τσίπρας ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, δεν πείθουν ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερους χειρισμούς των προβλημάτων της χώρας.

Παρ’όλα αυτά, μέσα από τα επιμέρους στοιχεία και των δύο ερευνών, για ορισμένους βασικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, προκύπτει η ανάγκη καλύτερων σχεδιασμών σε μόνιμη κατεύθυνση, που θα αποφέρουν αποτελεσματικότερες λύσεις.

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή