Τι μάθαμε από τη συνέντευξη Μητσοτάκη: Η στρατηγική του πρωθυπουργού στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Η στρατηγική του πρωθυπουργού στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Συνήθως οι λεγόμενες εφ’ όλης της ύλης συνεντεύξεις πολιτικών καταλήγουν να μην έχουν «είδηση», καθώς καλούνται μέσα σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα να απαντήσουν για πολλά και διάφορα θέματα. Ωστόσο, η συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν έδωσε «είδηση», εντούτοις μας έκανε λίγο πιο σοφούς σχετικά με τις προθέσεις και τη στρατηγική του στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτέλεσε έναν «οδικό χάρτη» που, παρότι «κεντράρει» στην ευρωκάλπη, «δείχνει» πράγματα και για το μέλλον.

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συνέντευξη είναι τα παρακάτω:

Ένας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός

Ο Μητσοτάκης διαβλέπει κίνδυνο ενίσχυσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διαρκώς «σηκώνουν» διάφορα ζητήματα που -αντικειμενικά- είναι προβληματικά για την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν πραγματικές προτάσεις ή λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εθνικές εκλογές όταν αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος», προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι κύριοι Κασελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο» και επισημαίνοντας ότι «τα αντισυστημικά κόμματα δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη. Θέλω το καλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές σαν μοχλό διαπραγμάτευσης για οικονομική ενίσχυση» και ότι «ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Στήριξη χωρίς υπερβάσεις

Ο πρωθυπουργός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί παραδέχεται ότι η ακρίβεια και το διαρκές «ροκάνισμα» του εισοδήματος των νοικοκυριών αποτελεί μέγιστο πρόβλημα. Το ίδιο έκανε και στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι «η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις μισθών είναι η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια» και προσθέτοντας ότι «οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι είναι μεγαλύτερες από την συνολική αύξηση του πληθωρισμού». Ωστόσο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειωθεί το χρέος της χώρας. […] Θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια για να πετύχουμε γρήγορη μείωση του χρέους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Δεδομένης της κοινωνικής δυσφορίας που καταγράφεται, π.χ., για τη γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «οριοθετήσει» τη συζήτηση, λέγοντας ότι το περιστατικό ήταν «γροθιά στο στομάχι», αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην ελληνική αστυνομία και ότι αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος δεν μπορεί η ευθύνη να φτάνει πάντα στην κορυφή. Όσον αφορά δε στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να «κλείσει» τη συζήτηση περί συγκάλυψης, τονίζοντας ότι «στο ερώτημα τι να συγκαλύψουμε στο δυστύχημα των Τεμπών δεν παίρνουμε απάντηση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμιά συγκάλυψη στα Τέμπη. […] Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρονιές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης».

Δεν φοβόμαστε το διάλογο με την Τουρκία

Ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία μέσα στο Μάιο, ο Κ. Μητσοτάκης -υπό το βάρος και των νέων προκλήσεων της Άγκυρας- επισήμανε ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά τόνισε υπάρχει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι για περισσότερους από 12 μήνες δεν υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις των συνόρων μας από την Τουρκία. Μάλιστα, σημείωσε ότι «πετύχαμε πολλά έναντι της Τουρκίας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας». «Στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθώ την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Καμία δημοσίευση για προβολή