Θοδωρής Καλούδης

Τι μάθαμε από τις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία – Η συντριβή των ορφανών της Μέρκελ, η επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών και η άνοδος των Πρασίνων

Του Θοδωρή Καλούδη

Οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία οδήγησαν τους Χριστιανοδημοκράτες  σε μια εκλογική συντριβή. Στα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα επικρατεί από χθες το βράδυ σοκ και δέος.

Νικητές αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Και ρυθμιστές στις κυβερνητικές εξελίξεις οι Φιλελεύθεροι που παρουσίασαν ενδιαφέρουσα σταθερότητα.

Πιθανότερο σχήμα διακυβέρνησης εμφανίζεται μια συνεργασία SPD – Πράσινων -Φιλελεύθερων, γιατί αυτό δείχνει το δημόσιο αίσθημα στη Γερμανία και η σημερινή δυναμική των πραγμάτων. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο και στο επόμενους μήνες – που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις συγκρότησης κυβέρνησης – όλα μπορούν να συμβούν.

Όποιο όμως και αν είναι το κυβερνητικό σχήμα της αυριανής Γερμανίας, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να είναι Γερμανία. Και τα δικά της μεγάλα συμφέροντα – τα ίδια συμφέροντα της συγκυβέρνησης Μέρκελ / Σολτς – θα δώσουν το τέμπο και στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή συμπεριφορά της.

Όσοι στην Ελλάδα ελπίζουν ότι οι Πράσινοι (που σήμερα κεραυνοβολούν τον Ερντογάν) θα επηρεάσουν θετικά για εμας την εξωτερική πολιτική του Βερολίνου ή αντίστοιχα όσοι φοβούνται ότι οι Φιλελεύθεροι (που είναι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας) θα είναι αντίθετοι σε πολιτικές στήριξης των αδύνατων ευρωπαϊκών οικονομίων (όπως η δική μας) καλό θα είναι να είναι πιο ψύχραιμοι. Θα δούμε.

Στις γενικότερες πρώτες παρατηρήσεις, γύρω από τις Γερμανικές εκλογές,  θα σημειώναμε και τα εξής:

  • Στη Γερμανία τα «μεγάλα» κόμματα, έπαψαν να είναι μεγάλα, αφού αθροίζουν γύρω στο 50%.
  • Μια ηγέτιδα ευρωπαϊκή χώρα θα εξακολουθήσει να κυβερνάται από κυβέρνηση συνεργασίας, το πιθανότερο τριπλής.
  • Η νίκη του SPD έδειξε ότι η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να υποχωρεί γενικά στην Ευρώπη αλλά δεν έχει τελειώσει. Η νίκη του Σολτς οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην έμφαση που έδωσε προεκλογικά στο κοινωνικό κράτος.
  • Η άνοδος των Πρασίνων (με συγκλονιστική μετατόπιση 1,5 εκατ. ψηφοφόρων από τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, αλλά και σημαντική μετακίνηση νέων ψηφοφόρων από το SPD και την Αριστερά) δείχνει την ευαισθησία των ευρωπαίων πολιτών στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.
  • Η Αριστερά καταποντίστηκε, αφού και στη Γερμανία το κυβερνητικό της πρόγραμμα για συγκυβέρνηση δεν έγινε αποδεκτό από τους πολίτες.

Οι επόμενοι μήνες, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο,  θα είναι ενδιαφέροντες και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Έως τότε θα εξακολουθούμε να ζούμε με την Κυρία Μέρκελ στο τιμόνι, που αν και απούσα από τις εκλογές, άφησε ισχυρή τη σκιά της σε αυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή