Τι μάθαμε από τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ποιες οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι μάθαμε από τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ποιες οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχεδόν από το πουθενά, δύο μέρες μετά από την Πρωτοχρονιά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε μια κίνηση που μάλλον δεν συνηθίζει: αποφάσισε να κάνει μίνι ανασχηματισμό με επίκεντρο την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κίνηση που προκάλεσε εσωτερικές «καραμπόλες» και μετακινήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς, για λόγους… πρακτικών να αναφερθεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος αντικατέστησαν τον ως χθες υπουργό, Γιαννη Οικονόμου, και τον υφυπουργό, Κώστα Κατσαφάδο, στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το υπουργείο Εργασίας μετακόμισε στο υπουργείο Υγείας (δεν άλλαξαν τα υπόλοιπα στελέχη) και η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εργασίας (επίσης δεν άλλαξε το υπόλοιπο σχήμα), με την Ιωάννα Λυτρίβη να παίρνει τη θέση της στο υπουργείο Παιδείας.

Στο προσκήνιο η ασφάλεια

Από τα παραπάνω το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη ΔΕΘ είχε αναφέρει ότι προτίθεται να δώσει χρόνο στους υπουργούς του, στο πλαίσιο του κυβερνητικού rotation, φαίνεται ότι έκρινε πως ο χρόνος για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έληξε και ότι χρειάζεται ανανέωση, καθώς διάφορα περιστατικά -από την επίθεση Κροατών χούλιγκαν το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού σε επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη- έπλητταν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και προκαλούσαν προβλήματα και στην ΕΛ.ΑΣ.

Η -πέμπτη- επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε μια στιγμή που κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στις ανησυχίες των πολιτών, οπότε ένα δοκιμασμένο και κατά τεκμήριο επιτυχημένο πολιτικό στέλεχος στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τους πολίτες και κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εμπεδώσεις και πάλι το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, αλλά και να… ρυθμίσεις τις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Υγεία και Εργασία

Από την άλλη, η επιστροφή, μετά από αρκετά χρόνια, του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας καταδεικνύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης το εννοεί όταν λέει ότι η αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς προτιμά ένα στέλεχος που έχει περάσει από το συγκεκριμένο υπουργείο, ξέρει τη λειτουργία του και θα μπορέσει να υλοποιήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το εθνικό σύστημα υγείας. Άλλωστε, αυτό το μήνυμα, δηλαδή, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, στέλνει και η διατήρηση των υπολοίπων πολιτικών στελεχών του υπουργείου.

Όσον αφορά στην επιλογή της Δ. Μιχαηλίδου για επικεφαλής του «δύσκολου» υπουργείου Εργασίας, ενδεχομένως σηματοδοτεί τη διάθεση του πρωθυπουργού να στείλει μήνυμα ότι οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο χώρο της εργασίας έχουν ολοκλήρωθεί και ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει την εμπειρία της πρώην υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, πεδίο στο οποίο το υπουργείο Εργασίας μπορεί να κινηθεί σε διάφορους τομείς, από την απασχόληση και την ανεργίας μέχρι την καταπολέμηση της φτώχειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή