Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πέντε αλλαγές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τη διαδικασία των αποτελεσμάτων

Στις 9 Απριλίου και 21 Μαΐου οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ οι πολίτες προσέρχονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε 22.500 περίπου εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, όπου το 2% των συμπολιτών μας (151.766 υποψήφιοι) θα διεκδικήσει την ψήφο μας σε 1.222 δημοτικούς και 78 περιφερειακούς συνδυασμούς. Μεταξύ αυτών, 63.906 είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, 80.465 είναι οι υποψήφιοι στις δημοτικές κοινότητες και 7.395 είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Από τους 1.211 υποψήφιους δημάρχους οι 748 (ποσοστό 61,8%) ήταν υποψήφιοι και στις προηγούμενες εκλογές.

164 είναι οι γυναίκες υποψήφιες δήμαρχοι.

292 δήμαρχοι από τους σημερινούς είναι εκ νέου υποψήφιοι.

5 δήμοι (Αντιπάρου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Λειψών, Σικίνου, Τοπείρου) έχουν μόνο ένα συνδυασμό.

12 υποψήφιοι είναι κάτω των 30 ετών.

υποψήφιοι είναι άνω των 75 ετών.

896 είναι από 41-65 ετών.

H έκδοση των αποτελεσμάτων 

Ως προς τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό υποψηφίων, τα αποτελέσματα θα πάνε σχετικά γρήγορα για δύο λόγους:

  • Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, έχουν εφοδιαστεί με ένα τάμπλετ, το οποίο θα μεταδώσει αμέσως το αποτέλεσμα υπέρ των συνδυασμών,δηλαδή τι ψήφους πήρε ο κάθε συνδυασμός που μετέχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
  • Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει μία προτεραιοποίηση, ένας δακτύλιος, σύστημα μονών ζυγών, προκειμένου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μεν μονά τμήματα να ανοίξουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, στα δε ζυγά τμήματα πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών, ώστε να είναι ομοιόμορφη η ροή των αποτελεσμάτων που θα βλέπουμε, που θα δούμε αύριο το βράδυ.

Για δημοτικούς συμβούλους, εκ των πραγμάτων, για τα μεγάλα ψηφοδέλτια που έχουν 104, 110, 120 περίπου άτομα στα μεγάλα ψηφοδέλτια θα υπάρξει μια καθυστέρηση. Αλλά από τα μεσάνυχτα θα αρχίσουμε να έχουμε και ροή στους δημοτικούς συμβούλους. Σίγουρα στους μικρότερους δήμους θα πάει πολύ πιο γρήγορα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες για τις Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τους άλλους μεγάλους δήμους.

Οι πέντε αλλαγές στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Σε αυτές τις  αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές), υπάρχουν αλλαγές. Αυτές είναι:

Πρώτη αλλαγή: Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.

Δεύτερη αλλαγή: Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Τρίτη αλλαγή: Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019/2023.

Τέταρτη αλλαγή: Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

Πέμπτη αλλαγή: Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή