Ισραήλ: Πως την “πάτησαν” οι πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου. Ποιό είναι το οπλοστάσιο της Χαμάς

Ισραήλ: Πως την

Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ – από τις πιο εκτεταμένες και καλά χρηματοδοτημένες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου – δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς;

Τόσο η Shin Bet, η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών, όσο και η Μοσάντ, η εξωτερική υπηρεσία κατασκοπείας, μαζί με τις υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων, διαθέτουν πληροφοριοδότες και πράκτορες μέσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις, στον Λίβανο, στη Συρία και αλλού. Στο παρελθόν, αντίπαλοι έχουν εξολοθρευτεί με «χειρουργική ακρίβεια». Τι συνέβη τώρα και τους “έπιασαν στον ύπνο”;

  • Η απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι «δεν έχουμε ιδέα πώς συνέβη αυτό»

Πως μπήκαν οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ

Δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν χθες να περάσουν τα βαριά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Ωστόσο:

Στο έδαφος κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες κίνησης και γίνονται τακτικές περιπολίες του στρατού.

Ο φράχτης με συρματόπλεγμα στην κορυφή υποτίθεται ότι είναι ένα «έξυπνο τείχος» για να αποτρέπει επιθέσεις όπως η σημερινή.

Οι Παλαιστίνιοι, όμως, πέρασαν με μπουλντόζες, άνοιξαν τρύπες στο σύρμα, μπήκαν από θαλάσσης και ορισμένοι με αλεξίπτωτα. Πέραν αυτών, η Χαμάς κατάφερε να αποθηκεύσει χιλιάδες ρουκέτες «κάτω από τη μύτη» των Ισραηλινών.

Η «Σφεντόνα του Δαυίδ»

Παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν να πιάνονται στον «ύπνο», δεδομένου ότι ουδείς είχε προβλέψει την επίθεση της Χαμάς, εντούτοις τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα λειτούργησαν, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον ισραηλινών στόχων να καταρριφθεί χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Αιχμή του δόρατος, τόσο για την αρχική άμυνα, όσο και για την εν συνεχεία αντεπίθεση του Ισραήλ κατά θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και αλλού, είναι η λεγόμενη «Σφεντόνα του Δαυίδ» (David’s Sling).

Ένα ειδικά σχεδιασμένο αντιαεροπορικό σύστημα που σαν σκοπό έχει να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 χλμ έως 200 χλμ απόσταση και το οποίο αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης τόσο το σύστημα μικρού βεληνεκούς «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) όσο και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Arrow-2 και Arrow-3.Ειδικότερα, το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα.

Οι προτεραιότητες του Ισραήλ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης θέτουν ήδη τα παραπάνω ερωτήματα στους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας τους για τα γεγονότα που συνέβησαν στην 50ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

Ωστόσο το Ισραήλ έχει άλλες, πιο άμεσες προτεραιότητες. Πρέπει να περιορίσει και να καταστείλει την επιχείρηση, απομακρύνοντας τους μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν κοινότητες στα νότια σύνορά του.

Θα πρέπει να επιλύσει την κατάσταση ομηρίας δεκάδων Ισραηλινών, είτε μέσω μιας ένοπλης αποστολής διάσωσης είτε μέσω διαπραγματεύσεων.Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη ανησυχία για το Ισραήλ είναι άλλη: θα καταφέρει να σταματήσει βαριά οπλισμένους μαχητές της Χεζμπολάχ από το να εισέλθουν στις μάχες από τα σύνορά του με τον Λίβανο;

Η αντεπίθεση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή πάντως και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Iron Swords», όπως είναι το όνομα που δόθηκε στην αντεπίθεση που ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός για να χτυπήσει στόχους της Χαμάς, το Τελ Αβίβ εμφανίζεται να χρησιμοποιεί το σύνολο των επιθετικών του όπλων όπως είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 που διαθέτει χτυπώντας στόχους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αποκλείεται σταδιακά να γίνουν και χτυπήματα κατά επιλεγμένων στόχων που θεωρείται ότι παρέχουν στήριξη και όπλα στη Χαμάς π.χ Λίβανος και Συρία.

Ταυτόχρονα στην εξέλιξη των ισραηλινών επιχειρήσεων αναμένεται να λάβει μέρος και ένας σημαντικός αριθμός από τα περίπου 42 ελικόπτερα AH 64 Απάτσι που διαθέτει ο ισραηλινός στρατός, με τη συνδρομή και δεκάδων UAV Heron και harop, τα οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσουν βασική ομπρέλα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκαθάρισης που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ και οι οποίες αναμένεται ότι θα επεκταθούν σύντομα και εντός της λωρίδας της Γάζας.

Τα όπλα της Χαμάς

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά το οπλοστάσιο της Χαμάς και της τρομοκρατικής οργάνωσης «ισλαμική τζιχάντ», που αποτέλεσε βασικό σύμμαχό της κατά τη διάρκεια της επιχείρησής της στο έδαφος του Ισραήλ, στο επίκεντρο βρέθηκε ο τεράστιος αριθμός ρουκετών που εξαπολύθηκαν μέσα σε λίγη ώρα εναντίον ισραηλινών στόχων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τυφλά χτυπήματα κατά ισραηλινών πόλεων, χωρίς κάποιο ξεκάθαρο στόχο, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ρουκέτες δεν διαθέτουν έξυπνα συστήματα καθοδήγησης για μεγαλύτερη ακρίβεια πλήγματος.

Η οργάνωση Χαμάς χρησιμοποίησε κυρίως ρουκέτες, ρωσικής κατασκευής, τύπου «Κατιούσα». Ο αριθμός των ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε μάλιστα κατά την επίθεση της Χαμάς, ήταν αρκετός για τις ισραηλινές υπηρεσίες ώστε να θεωρήσουν πως τα μέλη της οργάνωσης έδρασαν με τη βοήθεια του Ιράν και της σιιτικής Χεζμπολάχ, στην κατοχή της οποίας και επί λιβανικού εδάφους, εκτιμάται πως βρίσκονται αποθηκευμένες περισσότερες από 12.000 «Κατιούσα».

Οι πύραυλοι της Χαμάς

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Χαμάς έχει στην κατοχή της και έναν μεγάλο αριθμό από άλλους πυραύλους, όπως:

• οι λεγόμενοι «A-120» που έχουν εμβέλεια περίπου 120 χιλιομέτρων.
• οι Qassam, με εμβέλεια έως και 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για πυραύλους που αποτελούνται κυρίως από έναν μεταλλικό σωλήνα γεμάτο με εκρηκτικά.
• οι Quds 101, με εμβέλεια περίπου 16 χιλιομέτρων.
• συστήματα εκτόξευσης ρουκετών που βασίστηκαν στους σοβιετικούς πυραύλους Grad με εμβέλεια έως και 55 χιλιόμετρα και τη δυνατότητα να εκτοξεύουν έως και 10 ρουκέτες ταυτόχρονα.
• οι πύραυλοι M-75 με εμβέλεια ως και 75 χιλιομέτρων. Είναι πύραυλοι ιρανικής κατασκευής και αυτούς που χρησιμοποιεί η Χαμάς για χτυπήματα εναντίον της πόλης του Τελ Αβίβ.
• το ιρανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Fajr με εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα και εκρηκτικό φορτίο 90 κιλά.

Καμία δημοσίευση για προβολή