Τι συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη; Πως από τα μόλις 7 κρούσματα κορονοϊού η πόλη έφθασε, μέσα σε έναν μήνα, στην έκρηξη και στο lockdown

Θεσσαλονίκη κορονοϊού

Ούτε καν πριν έναν μήνα, την 1η Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 7 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού.

Χθες τα κρούσματα στην πόλη ήταν 384, ελάχιστα λιγότερα από εκείνα της Αττικής, σήμερα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «κλείδωσε» η απόφαση να μπει η πόλη σε lockdown, και στην έρευνα που κάνει το ΑΠΘ στα λύματα εντοπίστηκαν δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται στην συγκέντρωση του γονιδιώματος του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 .

ΑΠΘ: Τρομακτική αύξηση του ιού στα λύματα

«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Από το πρωί έως το μεσημέρι επίσης, εντοπίστηκαν περισσότερα από 50 θετικά δείγματα στα 1.100 rapid tests που είχαν γίνει από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας:

«Τα τεστ”, είπε, “είναι επιδημιολογικά για να δούμε την κατάσταση στην πόλη με τυχαία δειγματοληψία. Μίλησα και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, έχουμε και στα λύματα μια πολύ μεγάλη, επιθετική, αύξηση που δείχνει ότι στις επόμενες μέρες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ.Αρκουμανέας».

Οι 20 μέρες που έφεραν την έκρηξη

Από τα στοιχεία αυτά, και από τους ειδικούς αλγόριθμους που τρέχουν οι επιδημιολόγοι, προκύπτει καθαρά μια ραγδαία επιδείνωση και εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη, ειδικά στο διάστημα μετά τις 10 Οκτωβρίου.

Είναι αποκαλυπτικό ότι στο διάστημα μετά τις 10 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια αναλογία 174 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα η αντίστοιχη αναλογία ήταν 10 έως 13 κρούσματα.

Που οφείλεται αυτή η ραγδαία εκτίναξη;

Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας απαντούν στα αίτια αυτής της εκτίναξης εντοπίζοντας δύο βασικούς παράγοντες: Ο πρώτος, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι ο «εφησυχασμός» και η χαλαρότητα που επήλθε στους κατοίκους της πόλης λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου κρουσμάτων στις αρχές του μήνα.

Ο δεύτερος είναι οι μετακινήσεις που γίνονταν από άλλες περιοχές και νομούς με υψηλοτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Αυτές οι μετακινήσεις στην συνέχεια λειτούργησαν και αντίστροφα, καθώς όταν αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στην ίδια την Θεσσαλονίκη πολλοί κάτοικοί της μετακινούντο σε κοντινούς νομούς ενισχύοντας και εκεί την διασπορά του κορονοϊού.

Καμία δημοσίευση για προβολή