Τη σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση

Σοβαρή κερδοφορία και μέρισμα από τις συστημικές τράπεζες. Στα ύψη τα έσοδα από τόκους

Σχέδιο για την σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού από τις τράπεζες, ώστε να απομονωθεί ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος των κόκκινων  δανείων από τον οποίο απειλούνται, εξετάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζει ρεποετάζ της ειδικής ιστοσελίδας bankingnews.gr

Πρόκειται για το σύστημα διαχείρισης APS (Asset Protection Schemes), το οποίο δίνει την δυνατότητες στις συστηματικές τράπεζες να αναπτύξουν εταιρίες ειδικού σκοπού μεταφέροντας σε αυτές  χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια έναντι ομολόγων που θα εκδώσουν και τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου, είναι ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν σταδιακά από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των προβληματικών δανείων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι τράπεζες στις εταιρίες ειδικού σκοπού θα έφταναν ακόμη και τα 10 δις. ευρώ. 

Σημειώνεται το μέγεθος των κόκκινων δανείων ξεπερνά σήμερα τα 88 δισ. ευρώ.

Το θέμα – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – εξετάστηκε σε έκτατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή αυτού του μοντέλου το οποίο στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού προϋποθέτει το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. 

Επειδή τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αυτό θα παραβαίνει τους κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων. 

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση μέσα στην δίνη του Χρηματιστηρίου και των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν είναι μία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για παράνομη κρατική ενίσχυση σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες στο παρελθόν έχουν ήδη λάβει κρατική βοήθεια.

Γεγονός είναι πάντως πως οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε  φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους ευρωστίας  λόγω των υψηλών αποδόσεων που έχουν τα ελληνικά ομόλογα. 

Μάλιστα σε ένα υποθετικό σενάριο για εξωτερικό δανεισμό θα πρέπει να προπορευτεί το ελληνικό δημόσιο κάνοντας αυτό την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις διεθνείς αγορές, που στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική , και εν συνεχεία θα ακολουθούσαν οι ελληνικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή