Ο Αλέξης Τσίπρας χορεύει “πεντοζάλη στο νταούλι των αγορών” – Σε συναγερμό η κυβέρνηση από το κραχ των τραπεζών

«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε, λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη», είχε δηλώσει, αμέριμνος, πρίν έρθει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας (13.12 2014).

Χθές αναγκάστηκε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ζαλισμένος από το ξέφρενο πεντοζάλη που επέβαλαν οι αγορές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα ελληνικά ομόλογα.

Η κατάρευση των μετοχών των τραπεζών και η νέα αύξηση του κόστους του ελληνικού δανεισμού αποκαλύπτουν τους φόβους των αγορών για την κατάσταση της οικονομίας και την πιθανότητα η χώρα να αντιμετωπίσει δυσάρεστες συνθήκες τόσο σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της όσο και την κεφαλαιακή επάρκεια του  τραπεζικού της συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας, μαθαίνοντας οικονομία στου “κασίδη το κεφάλι” βλέπει, τώρα που “ενηλικιώνεται” πολιτικά στις ευθύνες του Μαξίμου, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τις τράπεζες και έβαλε τη μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.Το αφήγημα του της “καθαρής εξόδου” δοκιμάζεται άγρια αυτές τις ημέρες, φέροντας τον αντιμέτωπο με τις πραγματικές καταστάσεις και συμπεριφορές των αγορών, με φόντο την αδύναμη, ουσιαστικά, οικονομία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε τι σημαίνει η γνωστή φράση που απευθύνεται στους αδαείς  είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε”. Οι αγορές με το βλέμμα στραμμένο σε δημοσιεύματα, αναλύσεις και σχόλια οίκων για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τα τρωτά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ρευστοποίησαν μαζικά τις θέσεις τους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και γύρισαν την πλάτη χθές στα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφάλωσε στο 4,41%, αυξημένη κατά 10 μονάδες βάσης ή 2,35% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Παρά το όποιο κερδοσκοπικό “πάρτι” στο σπίτι της πιό αδύναμης ευρωπαϊκής οικονομίας, η  ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένη, όπως σχολιάζει και η Morgan Stanley. 

Στου Μαξίμου βλέπουν με ανησυχία ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μόνο καλός οιωνός δεν θεωρείται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές και τα διεθνή κεφάλαια να προτιμήσουν την Ελλάδα ως έναν «επενδυτικό παράδεισο».

Ο πρωθυπουργός είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μία τέτοια κρίση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστικά πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών το 2016. Το πρόβλημα θα ήταν όντως περιορισμένο και θα σχετιζόταν με κερδοσκοπικά παιχνίδια – όπως διατείνεται η κυβέρνηση – αν στο μεταξύ δεν συνδεόταν με ενδεχόμενη αδυναμία των ελληνικών συστημικών τραπεζών να πείσουν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να διαψεύσουν τις φήμες ότι έως το τέλος του χρόνου θα χρειαστούν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ανακοίνωση της κυβέρνησης για την τιμή των όπλων

[more]

Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκαν πάντως δημοσίως χθες καθησυχαστικοί, με το πρωθυπουργικό γραφείο να μιλά για κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά ουδείς πείθεται ότι πρόκειται για μία υπόθεση χωρίς βαθύτερα αίτια και επιπτώσεις.

Η κυβερνητική σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Επικαλέστηκε προς τούτο την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο, τους δημοσιευμένους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση και τη σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Το Μαξίμου σημείωσε ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πάντως η σχετική ανακοίνωση κατέληγε λέγοντας ότι η κυβέρνηση “σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή