Τι θα κάνουν Κινέζοι και Βρετανοί στην Κρήτη- Τα σχέδια για το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία

Θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα εξάγει προηγμένη τεχνολογία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα την τεχνολογία που έχει αναπτύξει για την ηλιακή ενέργεια με τα συστήματα συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (Concentrated Solar Power, CSP).

Το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία της Κρήτης, MINOS 50MW CSP, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, θα κατασκευαστεί σε έκταση 160 εκταρίων και θα έχει δυνατότητα 50MW.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παράγει το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η Κρήτη.

Για την κατασκευή του θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ όταν θα βρίσκεται σε λειτουργία θα απασχολεί προσωπικό τουλάχιστον 50 ατόμων.

Ελλάδα- Κίνα- Μ. Βρετανία συμμαχία

Το έργο θεωρείται υπόδειγμα των συνεργιών που θα προκύψουν στα πλαίσια της κινεζικής πρωτουβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που έχει στόχο την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη.

Στην κατασκευή του θα μετάσχουν η βρετανική Nur Energie (που μαζί με την ελληνική Motor Oil Hellas έχουν δημιουργήσει την JV  Nur-MOH Heliothermal S.A), η κινεζική China Gezhouba Group International Engineering και η ελληνική PRENETON, ενώ την χρηματοδότηση θα αναλάβει η Εμπορική και Βιομηχανική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) σε ένα από τα πιο κρίσιμα έργα που χρηματοδοτεί στην Ευρώπη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ