Την Άνοιξη 2024 η έναρξη δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στη Δάφνη – Διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου

Στην τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, για ένα έργο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΠΥΡΚΑΛ: Κατασκευή Κυβερνητικού πάρκου

Διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη της αναδόχου κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου “Ανδρέας Λεντάκης” στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης–Υμηττού, ξεκινάει την Άνοιξη 2024, εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο“, στην τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, για ένα έργο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με βάση της ίδιες πληροφορίες, του διαγωνισμού για την ανάδειξη της αναδόχου κοινοπραξίας, θα προηγηθούν χρονικά από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στη συγκεκριμένη έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), από τη Δάφνη σε εγκαταστάσεις του ομίλου στη Μάνδρα και στο Λαύριο, σε δύο στάδια. Οι σχετικοί διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 15 εκατ. Ευρώ προαπαιτούν την αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές μεταφοράς.

Η δημιουργία “κυβερνητικού πάρκου” – ομάδος ειδικά σχεδιασμένων κτιρίων που θα φιλοξενούν υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες – στο ακίνητο 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ εντός αστικού ιστού, είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του 2021. Πάντως, ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στη συγκεκριμένη τοποθεσία, από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Τί προβλέπεται να γίνει στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ

Το έργο της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ προβλέπει την απομάκρυνση της εταιρείας από τον αστικό ιστό και την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, με τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στο Μαρούσι και στον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απόφαση του ΥΠΕΝ, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν, ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τ.μ. και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ.. Από τα υπάρχοντα κτίρια διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα τετραγωνικά αφορούν νέα δόμηση με συνολική κάλυψη 17,6 στρεμμάτων.

Στο σύνολο της περιοχής διαμορφώνεται συντελεστής δόμησης 1, χωριζόμενη στα δύο. Στο πρώτο μέρος εντάσσεται η περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο (όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των υπουργείων και διαφόρων φορέων) ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 και το ποσοστό κάλυψης στο 60%. Από την έκταση των περίπου 77 στρεμμάτων (50% της συνολικής έκτασης), που προτείνεται να καταλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα, το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη, για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και θα επεκτείνουν χωρικά αλλά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου.

Εντός των κοινωφελών χώρων του Πολεοδομικού Κέντρου περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα που θα διατηρηθούν ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, θα αποκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κ.λπ. Στα υπόλοιπα 77 στρέμματα της έκτασης που καθορίζεται γενική κατηγορία χρήσεων γης “Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο”, συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Καμία δημοσίευση για προβολή