Την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία ξεκινάει η Δύση. Συνεργασία Ευρωπαϊκής και Ουκρανικής βιομηχανίας όπλων.

"Συνωστισμός" Δυτικών εταιρειών όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία με τοπική συμπαραγωγή στη βάση συμβολαίων - Απομάκρυνση από το μοντέλο δωρεάς όπλων και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία φέρνει η σταδιακή εξάντληση των αντίστοιχων δυνατοτήτων της Δύσης

Στην παραγωγή οπλικών συστημάτων στο έδαφος της Ουκρανίας προσανατολίζεται η Δύση.

Στην παραγωγή οπλικών συστημάτων στο έδαφος της Ουκρανίας προσανατολίζεται η Δύση δια μέσου κοινοπραξιών του ιδιωτικού τομέα με την Ουκρανική βιομηχανία όπλων. Η απόφαση αποτελεί συνέπεια της κρίσιμης απομείωσης αποθεμάτων όπλων αρκετών χωρών-μελών του NATO ως αποτέλεσμα της διάθεσης αμυντικού εξοπλισμού τους στην Ουκρανία προς ενίσχυση της πολεμικής της ικανότητας.

Με το τέλος του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου να μην διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, η Δύση προκρίνει τη δημιουργία εταιρικών συνεργασιών στην Ουκρανία για την συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων στη βάση συμβολαίων (και προς εξαγωγή), απομακρυνόμενη σταδιακά από το μοντέλο της δωρεάς όπλων στην χώρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση Γάλλοι, Γερμανοί, Σουηδοί και Βρετανοί παραγωγοί οπλικών συστημάτων και υλικού έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με την Ουκρανία για την δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο έδαφός της, τόσο για την συντήρηση και επισκευή (δωρηθέντων) οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού της Δύσης, όσο και για τοπική συμπαραγωγή τους μέσω συνεργασιών.

Παραγωγή Γερμανικών Τεθωρακισμένων Panther στην Ουκρανία

Την τρέχουσα εβδομάδα, η Γερμανική ομοσπονδιακή επιτροπή ανταγωνισμού Bundeskartellamt ενέκρινε μια κοινοπραξία μεταξύ της ισχυρής Γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Rheinmetall με τον Ουκρανικό – κρατικά ελεγχόμενο – όμιλο εταιρειών όπλων Ukrainian Defense Industry. Η κοινοπραξία, που θα εδρεύει στο Κίεβο και θα λειτουργεί αποκλειστικά στην Ουκρανία, στοχεύει τόσο στην συντήρηση και επισκευή τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, όσο και στην συναρμολόγηση, παραγωγή και εξέλιξη αυτών. Η κοινοπραξία δεν θα καλύπτει μόνον τις Ουκρανικές ανάγκες σε πολεμικό υλικό, αλλά προσανατολίζεται εξ αρχής στην “εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού από την Ουκρανία” όπως η τοπική παραγωγή έως 400 μονάδων ανά έτος, του νέου τύπου τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (τανκς) Panther της Rheinmetall, το οποίο προορίζεται να διαδεχθεί το Leopard 2.

Μεγάλο το Ενδιαφέρον της Γαλλίας

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, στο ταξείδι του στο Κίεβο νωρίτερα στην εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού, συνοδευόταν από κορυφαία στελέχη τουλάχιστον 20 κορυφαίων Γάλλων κατασκευαστών αμυντικών συστημάτων όπως οι Thales, MBDA, Nexter και Arquus, με σκοπό “την διευκόλυνση δημιουργίας συνεργασιών με Ουκρανούς αξιωματούχους”.

Η “συγκομιδή” συμβολαίων για τους Γάλλους μόνον ισχνή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού πέτυχαν την υπογραφή συμβολαίων μεταξύ άλλων για όπλα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και συστήματα καθαρισμού ναρκοπεδίων, για τα οποία προβλέπεται και παραγωγική συνεργασία με την Ουκρανία. Σύμφωνα με Γαλλικά ΜΜΕ, η Arquus έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο συντήρησης τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία που προνοεί και μελλοντική μονάδα παραγωγής στην χώρα, η Nexter φέρεται να αναζητά Ουκρανική εταιρεία για την συντήρηση οπλικών συστημάτων της, ενώ η Vistory θα κατασκευάσει στην Ουκρανία δύο εργοστάσια τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) για την παραγωγή ανταλλακτικών.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το Κίεβο και η Στοκχόλμη συνυπέγραψαν μια συμφωνία-δήλωση προθέσεων εμβάθυνσης της “παραγωγής, λειτουργίας, εκπαίδευσης και συντήρησης” της αμυντικής πλατφόρμας Combat Vehicle 90, που παράγεται από έναν Σουηδικό βραχίονα της Βρετανικής BAE Systems. Ακολούθως, η τελευταία με την σειρά της ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας εταιρείας της στην Ουκρανία με σκοπό την αύξησης της παραγωγής ελαφρών πολυβόλων 105 χιλ..

“Μαγνήτης” το Συνέδριο Οπλικών Συστημάτων στο Κίεβο

Το τεράστιο ενδιαφέρον κατασκευαστών όπλων της Δύσης για την αγορά της – εμπόλεμης – Ουκρανίας καταδεικνύει μεταξύ άλλων η παρουσία 165 κατασκευαστών όπλων από 26 χώρες στο συνέδριο οπλικών συστημάτων Defense Industries Forum που έλαβε χώρα χθες στο Κίεβο, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό μεταξύ άλλων και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μόνον τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρονισμός της διεξαγωγής του συνεδρίου όπλων στην Ουκρανική πρωτεύουσα, μιας και αρκετές χώρες της Δύσης έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητες δωρεάς εξ ιδίων αμυντικών συστημάτων τους στην Ουκρανία, αναζητώντας επικερδείς λύσεις συμπαραγωγής όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στο έδαφος της τελευταίας.

Η ίδια η Ουκρανία χρησιμοποιεί την ευκαιρία αυτή προς αναβάθμιση των τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της βιομηχανίας όπλων της, λοξοκοιτώντας με αγωνία τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (2024) στις ΗΠΑ, στις οποίες τυχόν επικράτηση του αμφιλεγόμενου υποψηφίου – πρώην προέδρου – Ντόναλντ Τραμπ, θα οδηγούσε σε προαναγγελθείσα σημαντική αποκλιμάκωση της αμερικανικής χρηματοδότησης και δωρεών αμυντικών συστημάτων προς την Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή