Οι φόροι καθυστέρησαν την ανάπτυξη στην Ελλάδα λέει ο ΟΟΣΑ – Ο Τσίπρας αγνόησε τις επενδύσεις

Οι διεθνείς οργανισμοί έστειλαν το μήνυμα τους Ανησυχητικό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνουν οι διεθνείς οργανισμοί με την ύφεση να έχει ξεκινήσει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση «Tax Foundation» αποκαλύπτει ότι μόνο στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις βρέθηκαν «στο κόκκινο», αφού στη δεκαετία 2008-2018 ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά 5,8%. Με εξαίρεση την Κύπρο (+2,4%) σχεδόν παντού αλλού στην Ευρώπη οι φόροι επιχειρήσεων μειώνονταν.

Η Ελλάδα κατατάσσεται έτσι στην τελευταία θέση (31η) μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, με την χειρότερη για τις επιχειρήσεις επίδοση. Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί ίσως γιατί η κυβέρνηση επείγεται να περιλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 28% σε 20% και άμεσα το 2020.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τις επενδύσεις

Σε μια εποχή που τα διεθνή κεφάλαια αποσύρονται από παραγωγικές επενδύσεις και αναζητούν αμυντικές (ομόλογα, χρυσός) το ΔΝΤ στέλνει αρνητικά μηνύματα  στις αγορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας αρνητικά την οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα στο α΄εξάμηνο του 2019.

Όπως επισημαίνει η έκθεση:

  • οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (σσ: όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή πορεία σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμη και αν η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί. Όσες διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο (σσ: η Αθήνα το δαπάνησε ήδη πριν καν προκύψει φέτος για προεκλογικές παροχές) πρέπει να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος δανεισμού για επενδύσεις που ενισχύουν την Ανάπτυξη, μειώνοντας και τα μεγάλα υπερπλεόνάσματα.
  • ειδικά για την Ελλάδα, συστήνεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του κόστους στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την φορολογική πολιτική ή
    την χρηματοδότηση.
  • οι βασικές μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας αντιστράφηκαν και ο κατώτατος νόμιμος μισθός αυξήθηκε κατά 10,9% (Φεβρουάριος 2019), ενώ ο υπο-κατώτατος μισθός των εργαζομένων καταργήθηκε. Αυτές οι αντιστροφές αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητος, τονίζει το Ταμείο.

Το Ταμείο συστήνει και αλλαγές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν μείνει πίσω, ενώ άλλες χώρες μας προσπερνούν.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή