Το επικρατέστερο σενάριο: Η τράπεζα UBS θα εξαγοράσει την Credit Suisse, λέει η JP Morgan

Σε ρυθμούς Credit Suisse βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες μετά την αναστάτωση της Τετάρτης (15/3), επέστρεψαν σε πιο σταθερές τιμές.

Το φάντασμα της Credit Suisse όμως θα συνεχίσει να πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο παρά την εσπευσμένη στήριξη που έλαβε από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η ανακοίνωση της Credit Suisse ότι θα λάβει δάνειο 50 δισ. φράγκων (54 δισ. δολαρίων) από την τράπεζα SNB συνέβαλε στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές σήμερα καθώς και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών. Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, η ανακωχή μπορεί να είναι πρόσκαιρη.

Η επόμενη μέρα για τη Credit Suisse

Τι φέρνει όμως η επόμενη μέρα; Η JP Morgan παρουσιάζει ένα πιθανό σενάριο που θεωρεί και επικρατέστερο. Την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, καθώς το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενίσχυσης της ρευστότητας της Credit Suisse, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στη διοίκηση να ολοκληρώνει την αναδιάρθρωσή της.

«Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τη Credit Suisse να κλείνει τον επενδυτικό βραχίονα, ώστε να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Από την πλευρά της, η Bank of America, η οποία εξακολουθεί να δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας, εξηγεί ότι η στήριξη της SNB αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διατήρηση της υπάρχουσας δομής της Credit Suisse.

Η Keefe, Bruyette & Woods, τέλος, εκτιμά ότι η διάσπαση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με στόχο την «απλοποίηση» της τράπεζας και την περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Τοο big to fail…

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) έκανε βουτιά μετά την άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά την υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο στην «κρίση» της Τετάρτης (15/3).

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή