Το Euroworking Group της Πέμπτης θα εξετάσει επί της ουσίας την περικοπή των συντάξεων

Το Euroworking Group της Πέμπτης προτίθεται να κάνει φύλο και φτερό τον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Αυτό που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι το ότι,  η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα μέτρο υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης- κάτι παραπάνω από 2 δις ευρώ- που «κλειδώνει» τους απαιτητικούς δημοσιονομικούς στόχους κι αν ακυρωθεί, ο δείκτης επισφάλειας ανεβαίνει, παρά τα όσα υποστηρίζει με στοιχεία το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Από την άλλη, πρόκειται για υφεσιακό μέτρο, καθώς αφαιρεί εισόδημα και «ρίχνει» την κατανάλωση, ενώ ουδείς αμφισβητεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα η Ελλάδα καλύπτει τις δεσμεύσεις για πλεόνασμα 3,5%, μεταφέροντας έτσι τη αντιπαράθεση στο εύρος της υπέρβασης του στόχου, δηλαδή στον περιβόητο δημοσιονομικό χώρο.

Η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περί μη λήψης απόφασης για τις συντάξεις αλλά και περί δημοσιονομικού “κενού” που απομένει επιβεβαιώνει την απόσταση από συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Η απόσταση αυτή, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την πορεία των εσόδων φέτος και τα επόμενα χρόνια και από το κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να αποδειχθούν διατηρήσιμα ούτως ώστε να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία υπόσχεται η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου θα ζητηθεί επιπλέον χρόνος, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού και του επόμενου μήνα και να υπάρξει έτσι μία πιο πλήρης εικόνα για τις πηγές εσόδων που θεωρούνται πιο “ευάλωτες”. Εξετάζονται επίσης ενδελεχώς και οι προβολές βιωσιμότητας του ίδιου του συνταξιοδοτικού συστήματος τα επόμενα χρόνια και τα υπόλοιπα στοιχεία που στέλνονται στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ξεδιπλώνεται ατύπως το πλέγμα εναλλακτικών επιλογών σε περίπτωση που ένας συμβιβασμός οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερης αξίας από αυτή του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, με το ΥΠΟΙΚ να προβλέπει υπερπλεόνασμα περί τα 600 εκατ. ευρώ φέτος και 1,1 δισ. ευρώ το 2019.

[more]

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι το τελικό μείγμα των παροχών του 2019 και ο χρόνος εφαρμογής τους θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο επί τάπητος τίθεται και το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνιστούν τα προαπαιτούμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας για την οποία επίσης διενεργείται απολογισμός προόδου, με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων.

Ουσιαστικά, το πλέγμα των εν λόγω μεταρρυθμίσεων αποτελεί το αντίβαρο για τις παρεμβάσεις που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πεδίο του συντάξεων. Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε σε ιαπωνικό δίκτυο, δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν συνιστά μία γενικότερη ανάκληση των μεταρρυθμίσεων.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι, η Ελλάδα επ’ ουδενί δεν πρέπει να ξαναμπεί στο κάδρο, ειδικά στην παρούσα φάση, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι λόγω Ιταλίας. Και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των αγορών, αλλά ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των «σκληρών» του Eurogroup, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των κανόνων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή