Το Forbes εξηγεί γιατί ο Ερντογάν είναι έξαλλος με τον Μητσοτάκη: Η Ελλάδα “αποκτά τρομερό στόλο αεροσκαφών” την ώρα που η Τουρκική αεροπορία γίνεται “όλο και πιο απαρχαιωμένη”

Η Ελλάδα

Το Αμερικανικό περιοδικό Forbes θεωρεί ότι οι συνεχείς επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνδέονται άμεσα με την επιτυχή παρουσία του στην Ουάσιγκτον, την ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί F-35 και την προτροπή του στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο  των ΗΠΑ να μην πουλήσει στην Τουρκία επιπλέον εκσυγχρονισμένα F-16 ούτε να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο υποβαθμισμένο στόλο της.

  • Το Forbes αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην προτεινόμενη συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, λέγοντας: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα είναι  κα άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο».

Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, αναφέρει το Forbes ήταν έξαλλη: «Δεν υπάρχει πια για μένα», πρόσθεσε. “Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς”.

Γιατί ξέσπασε ο Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Το ξέσπασμα του Ερντογάν δεν ήταν καθόλου έκπληξη,τονίζει ο αρθρογράφος του Αμερικανικού περιοδικού. Και εξηγεί:

Από τότε που η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter και της απαγορεύτηκε να αγοράσει οποιοδήποτε από αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη το 2019, μετά την απόκτηση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, το μέλλον της αεροπορίας της ήταν ένα σοβαρό ερώτημα. Τα F-16 της Τουρκίας αποτελούν εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά της πολεμικής αεροπορίας της, αλλά σταδιακά γερνούν και, ειδικά στην περίπτωση των μοντέλων Block 30, γίνονται όλο και πιο απαρχαιωμένα.

Η Άγκυρα το ξέρει αυτό. Τον Οκτώβριο του 2021, ζήτησε να αγοράσει 40 ολοκαίνουργια Block 70/72 F-16, το πιο πρόσφατο και πιο προηγμένο μοντέλο, μαζί με 80 κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα τζετ της, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν λειτουργικά και ενημερωμένα τα F-16 της Τουρκίας για την επόμενη δεκαετία έως ότου η Τουρκία αρχίσει σταδιακά να τα αντικαθιστά.

Εάν οι προσπάθειες του Μητσοτάκη να πείσει την Ουάσιγκτον να απορρίψει αυτή τη συμφωνία είναι επιτυχείς, η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει με έναν στόλο F-16 που θα ήταν απελπιστικά ξεπερασμένος από τα πολύ πιο προηγμένα μαχητικά του δυτικού γείτονα της μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στην Ελλάδα «τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη»

Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει έγκριση για την αναβάθμιση 84 F-16 της στη διαμόρφωση Block 72 Viper. Το πρώτο HAF F-16 που αναβαθμίστηκε σε αυτό το πρότυπο έκανε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2021. Η Lockheed Martin αναμένει ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027, κάτι που θαεπιτρέψει στην Ελλάδα να έχει «τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη».

Η Γαλλία αναβαθμίζει επίσης τον υποστηρικτικό στόλο Mirage 2000 της Ελλάδας και η Αθήνα προμηθεύεται ένα στόλο τουλάχιστον 24 αεροσκάφη 4,5 γενιάς Dassault Rafale jet του τελευταίου προτύπου F3R, τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε τζετ στο τουρκικό οπλοστάσιο.

  • Η Ελλάδα παρέλαβε ήδη έξι Rafales τον Ιανουάριο. Η προσθήκη μιας μοίρας περίπου 18-24 αεροσκαφών F-35 σε αυτόν τον τρομερό στόλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος με άνευ προηγουμένου τρόπο.

Το Κογκρέσο μπλοκάρει αλλά η διοίκηση Μπάιντεν επιμένει

Το Κογκρέσο είχε ήδη μπλοκάρει παρασκηνιακά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από το 2018 για το ζήτημα των S-400 και άλλες διαφωνίες με την τουρκική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Ωστόσο, η διοίκηση Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την πώληση των F-16 προς την Τουρκία.

Τον Μάιο, η Αμερικανική κυβέρνησή ζήτησε ανεπίσημα την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder για τουρκικά F-16.

Αυτή η ενδεχόμενη συμφωνία, που εκτιμάται στα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, είναι πολύ μικρότερη και ξεχωριστή από το αίτημα της Τουρκίας για πρόσθετα F-16 και αναβαθμίσεις.Η ενδεχόμενη έγκρισή της θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και πιθανή υποστήριξη και στο γενικότερο αίτημα του Ερντογάν, καταλήγει το Forbes.

Καμία δημοσίευση για προβολή