“Το φυσάει και δεν κρυώνει” ο Ερντογάν. Ομοβροντία καταδίκης των απειλών της Άγκυρας από ΗΠΑ και Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη 12 ηγέτες από τα Βαλκάνια και ο Σολτς

Ομοβροντία καταδίκης των απειλών της Άγκυρας από ΗΠΑ και Ευρώπη

Ομοβροντία διεθνούς καταδίκης στην έξαλλη πολιτική απειλών του Ερντογάν και των συνεργατών του υπουργών κατά της Ελλάδας και της αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της στα νησιά του Αιγαίου, δέχεται η Άγκυρά. Την ίδια στιγμή η Αθήνα διεθνοποιεί, με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται, την Τουρκική επιθετικότητα και αναβαθμίζει, με σειρά κρίσιμων διπλωματικών πρωτοβουλιών, τον γεωπολιτικό ρόλο και το κύρος της χώρας.

Χθες, στη Σύνοδο για τη σταθερότητα και την προοπτική των Βαλκανίων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε έξι Προέδρους, τέσσερις Πρωθυπουργους και έναν Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, από τις χώρες της ετρύτερης Βαλκανικής, καθώς επίσης τον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής πρόσκλησης και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Υπό αυτό το πρίσμα,  δεν διέφυγε της διεθνούς προσοχής ότι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναδείξει, σε ένα ακόμη υψηλού επιπέδου και εκπροσώπησης φόρουμ, την αποσταθεροποίηση που εν δυνάμει δημιουργεί στην ευαίσθητη περιοχή μας η Τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην κεντρική ομιλία του, αναφέρθηκε με έμμεση σαφήνεια στην Άγκυρα, τονίζοντας πως μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

  • ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του, υπογράμμισε.

Αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τις ΗΠΑ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Με την προτροπή των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σχολίασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη νέα κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα να γίνονται σεβαστές»

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία», προσθέτοντας ότι «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Γερουσία: “Σταθερός φίλος και σύμμαχος η Ελλάδα”

Παράλληλα χθές, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τωνΗΠΑ ενέκρινε διακομματικό ψήφισμα για την ελληνοαμερικανική φιλία.

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Τόνισε, δε, ότι στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζιμ Ρις, στάθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη στήριξη που υπάρχει στο Κογκρέσο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται στο διεθνές περιβάλλον.

Η κρίσιμη συγκυρία

Η κίνηση αυτή της Γερουσίας των ΗΠΑ – όπως και οι συνεχείς ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – έρχεται σε μια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ρεβιζιονισμού καθώς ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να αποποιηθεί κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, ενώ στενοί συνεργάτες του, όπως ο Ομέρ Τσελίκ, προχωρούν ακόμα και σε ανοιχτές απειλές κατά της χώρας, γράφοντας ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», υπονοώντας επίθεση κατά της χώρας.

Στο βαρύ αυτό κλίμα που δημιουργείται στο Αιγαίο -και το οποίο θέτει εν αμφιβόλω συνολικά την σταθερότητα στη Ανατολική Μεσόγειο-, η σαφής και χωρίς καμία υποσημείωση δέσμευση της Γερουσίας των ΗΠΑ για στήριξη στην Ελλάδα και αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας των δύο χωρών στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι απειλές της Άγκυρας, εκτός από την Αθήνα, προσκρούουν και στις διαθέσεις της Ουάσινγκτον.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συμμαχική σχέση με την Ελλάδα, αλλά και την παρατήρηση ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να χάνει σταδιακά την υπομονή της με τα «παιχνίδια» της Άγκυρας και ότι σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να στέλνει το μήνυμα ότι προτιμά να συνεννοείται και να συνεργάζεται με έναν αξιόπιστο σύμμαχο, παρά με μια χώρα που κινείται απρόβλεπτα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο ο Ερντογάν θα επιδίδεται σε «ανατολίτικο παζάρι» για το μέλλον της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τόσο ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ -διακομματικά- θα στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα στην Τουρκία, αλλά και τόσο θα επιδιώκει να υποβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την επιρροή της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεσή για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η έκθεση είναι έντονα αρνητική για την Τουρκία αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της. Καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Καλούν, επίσης, την Άγκυρα να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή