Το Ισραήλ «μπλόκαρε» επίσκεψη του Ζελένσκι με το αιτιολογικό ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»

Ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία πρόκειται να φιλοξενήσει η Ελβετία, μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
FILE - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy listens to a question during a joint press conference with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan following their meeting in Istanbul, Turkey, early Saturday, July 8, 2023. Russia’s war in Ukraine will top the agenda when U.S. President Joe Biden and his NATO counterparts hold a summit in the Lithuanian capital Vilnius over two days starting on Tuesday, July 11. (AP Photo/Francisco Seco, File)

Προβληματισμό στο Κίεβο προκάλεσε η αντίδραση της Ιερουσαλήμ στην πρόθεση που εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επισκεφθεί τη χώρα εις ένδειξη συμπαράστασης, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»

Ο Ζελένσκι εξαρχής εξέφρασε τη θερμή συμπαράστασή του στο Ισραήλ και αιτήθηκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα, αλλά σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το Κίεβο ενημερώθηκε ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει διατυπώσει ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο η Ιερουσαλήμ δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Επίσης, λίγο μετά την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νάφταλι Μπένετ, είχε βρεθεί σε Μόσχα και Κίεβο για συνομιλίες σε μια προσπάθεια – σύμφωνα με τα όσα έγιναν εκ των υστέρων γνωστά – για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι ανησυχίες του Κιέβου

Δυτικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η έκρρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει την Ουάσινγκτον να βάλει σε «δεύτερη μοίρα» την Ουκρανία και να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, κάτι που προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο. Ήδη, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ εμφανίστηκε δυσοίωνος για τη δυνατότητα της χώρας του να παρέχει στρατιωτική βοήθεια ταυτόχρονα στην Ουκρανία και το Ισραήλ, λέγοντας ότι «τελειώνει ο “διάδρομος”».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Ζελένσκι επιδιώκει να εκφράσει με κάθε τρόπο την υποστήριξή του στο Ισραήλ και για να «μπει σφήνα» στις σχέσεις Ιερουσαλήμ και Μόσχας, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν στα σχόλιά του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αρκέστηκε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ενώ εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι Ρωσία και Ισραήλ κάθε άλλο παρά αντίπαλοι μπορούν να θεωρηθούν, παρά τις όλο και πιο στενές σχέσεις της Μόσχας με την Τεχεράνη.

Καμία δημοσίευση για προβολή