Το Λονδίνο κατηγορεί τη Ρωσία ότι δρα σαν «κράτος-παρίας»- Τι απαντά η Μόσχα

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη μιας νέας υπόθεσης χάκινγκ από τη Βρετανία και την Ολλανδία, η Δύση καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να σταματήσουν οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Χρησιμοποιώντας τη σκληρότερη ίσως γλώσσα στη μεταψυχροπολεμική εποχή, Λονδίνο και Χάγη κατηγόρησαν τις προάλλες τη Μόσχα ότι επιχείρησε να διεισδύσει στα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Η Δύση έχει κατηγορήσει την ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU ότι διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων με διάφορους στόχους, από οργανισμούς κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, μέχρι μια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας και το εποπτικό όργανο των χημικών όπλων.

Παρά τις πρόσφατες αποτυχίες της που την έχουν καταστήσει εύκολο στόχο, η Δύση δεν θα πρέπει να υποτιμάει τις δυνατότητες της άλλοτε πανίσχυρης υπηρεσίας κατασκοπείας του Κρεμλίνου, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας.

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν εξάλλου κατηγορίες εναντίον επτά Ρώσων αξιωματούχων για κυβερνοεπίθεση και υποκλοπή στοιχείων προκειμένου να απονομιμοποιήσουν διεθνείς οργανώσεις κατά του ντόπινγκ και να εκθέσουν όσους αποκάλυψαν το υπό κρατική καθοδήγηση ρωσικό πρόγραμμα ντόπινγκ των αθλητών της χώρας.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δρα σαν «κράτος-παρίας» και τις καταγγελίες υιοθέτησαν αμέσως πολλές χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα διέψευσε τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τες σε κάποιον με «πλούσια φαντασία». Ωστόσο οι νέες αποκαλύψεις απομονώνουν περαιτέρω τη Ρωσία σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τη Δύση είναι ήδη υποβαθμισμένες λόγω της υπόθεσης δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία, της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 αλλά και των κυρώσεων εις βάρος της εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή