Το newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου

    Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Τρίτης «ανοίγει αυλαία» η συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

    Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης περιλαμβάνει τις συμβάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι επιπλέον μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belharra και 44 τορπίλες υποβρυχίων τύπου Sea Hake Mod 4.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, επιχείρησε να… τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς το κόμμα του δήλωσε «παρών» επι της αρχής, καταψήφισε την προμήθεια των επιπλέον Rafale και υπερψήφισε την προμήθεια των φρεγατών και των τορπιλών.

    ***

    ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΖΕΛΕΝΣΚΙ. Τις εκτιμήσεις της Δύσης, ότι, δηλαδή, η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία έως την Τετάρτη φαίνεται ότι υιοθέτησε πλήρως ο πρόεδρος της χώρας, σε μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις της κρίσης που σοβεί εδώ και μήνες στην περιοχή.

    Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τόνισε ότι πληροφορείται για επίθεση από τη Μόσχα σε ένα 48ωρο. Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία σε κεντρικά κτίρια. Ο Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

    ***

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών. «Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».

    Επίσης, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία. «Είναι μεγάλο λάθος — αλλά είναι δική τους απόφαση — να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία… Η Ουκρανία είναι ενιαία και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο.

    ***

    ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ Ο ΛΑΒΡΟΦ. Πούτιν και Λαβρόφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα περιθώρια του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης δεν έχουν εξαντληθεί.

    Μάλιστα υπερθεμάτισε ότι «απέχουν πολύ» από το να εξαντληθούν, ενώ πρότεινε και τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον. «Υπάρχουν πάντα πιθανότητες… Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί…Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ απαντώντας στο ερώτημα του προέδρου αν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, με τον Πούτιν να απαντά «εντάξει».

    ***

    FITCH RATINGS 1. Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να απολαμβάνει θετικού outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Βασικός παράγοντας γι’αυτό είναι η πορεία μείωσης του χρέους της χώρας.

    Η αναθεώρηση του outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετικό αντανακλά:

    • την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και
    • τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

    Και αυτοί οι παράμετροι “στηρίζουν την ταχύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση του χρέους, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού”, σημειώνει ο οίκος σε ανάλυση του (Sovereign Dashboard).

    ***

    FITCH RATINGS 2.  Ο ξένος Οίκος σημειώνει ότι προηγουμένως εκτιμούσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για την Ελλάδα θα κορυφόνονταν το 2023 και θα παρέμεναν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου δείχνουν πλέον χαμηλότερες GFNs για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). 

    Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά επίσης την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προπληρωμές για το 2022 και το 2023 στις δόσεις του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα (Greek Loan Facility), ίσο με το 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

    Η Fitch Ratings σημειώνει ακόμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο λόγος χρέους /ΑΕΠ είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση ‘BB’.

    ***

    ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. O εισαγόμενος πληθωρισμός σημείωσε μεγάλη αύξηση τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα πετρελαιοειδή.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 23,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2020. Η ετήσια αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη υπερέβη για 9η φορά το 2021 το ποσοστό του 20%, δείχνοντας ότι υπάρχει συνέχεια στο «ράλι» των ανατιμήσεων.

    ***

    ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 1. Μεγάλη αστάθεια επικρατεί και στην αγορά ομολόγων εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Η συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με τον Πρόεδρο Πούτιν που διέρρευσε νωρίς το απόγευμα, από την οποία διαφαίνεται «παράθυρο εξεύρεσης διπλωματικής λύσης» δεν καθησύχασε τις αγορές.

    Εκτός από την απειλή ενός πολέμου που συμπιέζει την προσφορά πετρελαίου και πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, η διαφαινόμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών έχει αποτελέσει πρόσθετη πηγή αστάθειας για τις αγορές. Ο πληθωρισμός σε υψηλά ρεκόρ ενισχύει τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιλέξει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.

    ***

    ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 2. Υπό την πίεση των παραπάνω η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 2,60%, παρά την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις αγορές για την πρόθεσή της να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας και σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

    Σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς πιο ανησυχητική είναι η αύξηση του 10ετούς spread περιθωρίου συγκριτικά με την απόδοση της γερμανικής 10ετίας καθώς τον Ιανουάριο ενισχύθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στις 188 μβ ύστερα από μια μείωση κατά 10 μβ τον μήνα Δεκέμβριο.

    Επιπλέον, την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου το 10ετές spread ενισχύθηκε στις 231 μβ φτάνοντας στα επίπεδα του Μαΐου 2020, δηλαδή την περίοδο της εισαγωγής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    ***

    ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον παρουσίασε χθες  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου καθώς όπως επεσήμανε οι γνώσεις μας μεταβάλλονται συνεχώς ενώ υπογράμμισε ότι την με την εν λόγω παραλλαγή υπάρχει επαυξηνόμενη δυνατότητα επαναλοίμωξης από τη νόσο τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

    «Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον.Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

    ***

    Η ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Πριν από μερικές εβδομάδες, το economico.gr είχε γράψει για την προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει δικό της σύστημα αεράμυνας, ώστε να μπορεί να… απεξαρτηθεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

    Όπως είναι γνωστό, η αγορά των S-400 από την Άγκυρα οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, παρά τις προσπάθειες Τραμπ να τις αποτρέψει, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA των ΗΠΑ. Τώρα, λοιπόν, και αφού έχει προηγηθεί η επιτυχημένη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER, σύμφωνα με ανάλυση του Αtlantic Council, οι τουρκικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να βγάλουν τον Τούρκο Πρόεδρο από την δύσκολη θέση που βρίσκεται λόγω της επιλογής του να προμηθευτεί τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

    ***

    ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΑΕ 1. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στη χώρα από το 2013, καθώς οι δύο χώρες αρχίζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους – που παρέμεναν τεταμένες από χρόνια εχθρότητας – σε μια στροφή προς μια οικονομική εταιρική σχέση.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων για την άμυνα, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τη βιομηχανία και την οικονομία.

    Η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και το Αμπού Ντάμπι επιδιώκει μια πιο συμφιλιωτική εξωτερική πολιτική με γνώμονα τις οικονομικές προτεραιότητες. Η Άγκυρα από την πλευρά της επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της περιφέρειας, καθώς η Τουρκία παραμένει βυθισμένη σε μείζονα οικονομική κρίση, με πληθωρισμό-ρεκόρ εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας.

    ***

    ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΑΕ 2. Τον περασμένο μήνα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικά συναλλάγματα.

    Ο Ερντογάν είπε ότι κατά την επίσκεψή του η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και να αναζητήσουν ευκαιρίες στις «συμπληρωματικές δομές των οικονομιών των δύο χωρών».

    Η Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές περιφερειακές δυνάμεις καθώς και με τους δυτικούς συμμάχους της για διάφορα θέματα, εξαπέλυσε μια περιφερειακή «επίθεση γοητείας» πέρυσι. Ωστόσο, οι προσπάθειες με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει πενιχρά αποτελέσματα.

    ***

    ΧΑΑ. Oι  επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσες, στο τέλος της συνεδρίασης, κράτησαν τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο στη ζώνη των 950 μονάδων.Οι εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα ήταν ο μεγάλος καταλύτης των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως σήμερα, με το Χρηματιστήριο να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο αρνητικό διεθνές κλίμα:

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 950,70 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 935,85 μονάδων (-3,63%) και 959,67 μονάδων (-1,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,20%, στις 2.323,60 μονάδες, ενώ στο -1,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.574,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,06% στις 722,81 μονάδες.

    *

    WALL STREET. Με μικρές απώλειες και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά τους χαμηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία με την ελπίδα να επικρατήσει ο διάλογος και να αποφευχθεί μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση.  

    Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 171,89 μονάδες ή -0,49% και έκλεισε στις 34.566,17 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 16,97 μονάδες ή -0,38% στις 4.401,67 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 13.790,92 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 1,41 δολ. ή σε ποσοστό 1,01% στα 141,59 δολ. και ακολούθησαν Walt Disney στα 150,85 δολ. με κέρδη 0,92% και Coca-Cola στα 60,68 δολ. με άνοδο 0,65%.

    *

    ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σκιά της Ουκρανικής κρίσης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,8% στις 460,96 μονάδες, ενώ στα χαμηλά της ημέρς βρέθηκε να κατρακυλά 3%.

    Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 2% στις 15.113,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2,3% στις 6.852,20 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,7% στις 7.531,59 μονάδες.Στα χαμηλά της ημέρας οι απώλειες ξεπέρασαν το 3% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο.Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -2,55%.

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Βελτιωμένος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Λίγες ασθενείς βροχές στα δυτικά. Άνοδος της θερμοκρασίας. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή