Κρίση στην Ουκρανία: «Συναγερμό» σημαίνει ο Ζελένσκι, ανακοινώνει ότι αναμένεται ρωσική επίθεση ως την Τετάρτη

Τις εκτιμήσεις της Δύσης, ότι, δηλαδή, η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία ως την Τετάρτη φαίνεται ότι υιοθέτησε πλήρως ο πρόεδρος της χώρας, σε μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις της κρίσης που σοβεί εδώ και μήνες στην περιοχή.

«Συναγερμός» από Ζελένσκι

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι πληροφορείται για επίθεση από τη Μόσχα σε ένα 48ωρο. Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία σε κεντρικά κτίρια. Ο Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Παράλληλα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Στην άλλη πλευρά, αυτή της Μόσχας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Ένταση σε Πεντάγωνο-Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)». Τόνισε, δε, ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών. Αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Από την άλλη, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση της Τρίτης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καμία δημοσίευση για προβολή