Το Πεντάγωνο «απαντά» στον Πούτιν, ανακοινώνει την κατασκευή νέας πανίσχυρης βαρυτικής πυρηνικής βόμβας

Μετά τις διαρκείς αναφορές του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να του «απαντήσει», έστω και εμμέσως, αλλά και με έργα.

Νέα πυρηνική βόμβα

Έτσι, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης της βαρυτικής πυρηνικής βόμβας τύπου B61, η οποία θα φέρει την κωδική ονομασία B61-13, η οποία θα είναι 24 φορές ισχυρότερη από μια από τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα έχει καλύτερη απόδοση από την B61-12 και θα αντικαταστήσει ένα σημαντικό αριθμό παλαιότερων βομβών αυτής της κατηγορίας.

«Η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους», δήλωσε ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Τζον Πλαμπ. «Οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να αναπτύσσουν τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, αν χρειαστεί, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διασφαλίσουμε τους συμμάχους μας», είπε προσθέτοντας ότι η νέα βόμβα «αντιπροσωπεύει ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας».

Αντικατάσταση

Στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Πεντάγωνο επισημαίνεται πως η αναβαθμισμένη πυρηνική βόμβα βαρύτητας τύπου B61-13 θα διαθέτει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ακριβείας που έχουν οι βόμβες τύπου B61-12, ωστόσο θα έχει ρυθμιζόμενη απόδοση μεταξύ 340 – 360 κιλοτόνων όπως οι βόμβες τύπου B61-7, που θα προσφέρει στους Αμερικανούς την ικανότητα ιδιαίτερα καταστροφικών και αποτελεσματικών πυρηνικών πληγμάτων σε υπόγειους στόχους με ενισχυμένη προστασία και θωράκιση, δηλαδή τα εχθρικά σιλό εκτόξευσης ICBM με πυρηνικές κεφαλές.

Το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη της νέας πυρηνικής βόμβας B61-13 θα αντικαταστήσει τόσο παλαιότερες βόμβες τύπου B83-1 και B61-7 ενώ στο μέλλον θα αντικαταστήσει ισάριθμες βόμβες τύπου B61-12 που θα αποσυρθούν και ως εκ τούτου δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός πυρηνικών όπλων. Ακόμα, τονίζεται ότι τα αεροσκάφη νέας γενιάς είτε πρόκειται για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 είτε τα stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά πέμπτης γενιάς τύπου B-21 θα μπορούν να φέρουν και να εκτοξεύουν τις καινούργιες πυρηνικές βόμβες.

Νέες δοκιμές

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να διεξάγουν πειραματική έκρηξη σε ένα χώρο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Κόρι Χίντερσταϊν, αναπληρωτής διαχειριστής για την αμυντική μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η δοκιμή είχε ως στόχο να προωθήσει «τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε νέα τεχνολογία για την υποστήριξη των στόχων των ΗΠΑ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Θα βοηθήσουν στη μείωση των παγκόσμιων πυρηνικών απειλών με τη βελτίωση της ανίχνευσης υπόγειων δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών».

Η δοκιμή έγινε ενώ η Ρωσία ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη του 1966 για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, η οποία σχεδιάστηκε για να απαγορεύσει τις πυρηνικές εκρήξεις οπουδήποτε στον κόσμο. Ωστόσο, η συνθήκη δεν επικυρώθηκε ποτέ από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ, το Ιράν και την Αίγυπτο.

Καμία δημοσίευση για προβολή