Το ποδόσφαιρο, ο Γκουαρδιόλα, ένα ντοκιμαντέρ κι ο Μπεν Κίνσγκλει

Η επιστήμη του ποδοσφαίρου, ο πολύς Πεπ Γκουαρδιόλα, ένα ντοκιμαντέρ οκτώ επεισοδίων κι ο εξαίρετος –και ως αφηγητής- Μπεν Κίνγκσλει. Όλα αυτά τα συστατικά συνθέτουν ακόμα ένα άρθρο του Βασίλη Σαμπράκου στην ιστοσελίδα Gazzetta.gr (εδώ).

Το ερώτημα που απασχολεί τον συντάκτη του άρθρου είναι το τί χρωστάει η επιστήμη του ποδοσφαίρου στον καινοτόμο καταλανό προπονητή δεσπόζει στην ανάλυση του Β. Σαμπράκου για μια παραγωγή που ξεπερνά σε κόστος τα 11 εκατ. ευρώ.

Το πλήρες άρθρο του Β. Σαμπράκου στο Gazzetta.gr έχει ως εξής:

 Η επιστήμη του ποδοσφαίρου χρωστάει πολλά στον Πεπ Γκουαρδιόλα και την Μάντσεστερ Σίτι για την επιλογή τους να επιτρέψουν την δημιουργία του «All or Nothing: Manchester City», του ντοκιμαντέρ των 8 επεισοδίων που παρήγαγε και προβάλει το Amazon από τις 17 Αυγούστου. Προτού συμπληρώσει έναν μήνα ζωής στον αέρα, αυτή η σειρά έχει προβληθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές. Μάλιστα αυτός ήταν ο αριθμός των views και downloads μόνο στη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων από την κυκλοφορία του, και δίχως να υπολογίζονται τα «παράνομα» views και downloads από σελίδες που στριμάρουν το περιεχόμενο δίχως δημιουργία λογαριασμού. Χάρη στην επιλογή της Σίτι να το τολμήσει και του Γκουαρδιόλα να συναινέσει, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν στον κόσμο των αποδυτηρίων και του παρασκηνίου της λαμπερής ζωής μιας ομάδας, να παρακολουθήσουν τη ζωή μιας ομάδας κατά τη διάρκεια της 2017-‘18 σεζόν. Δεν υπήρξε ποτέ προηγούμενη φορά που κάποιος είχε την ευκαιρία να μελετήσει υλικό που ξεπερνά τις επτά ώρες, διότι ποτέ δεν δόθηκε σε έναν κινηματογραφιστή η ευκαιρία απεριόριστης πρόσβασης σε αποδυτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπλάνα, λεωφορεία, ιατρεία, σπίτια για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

Μετά από 25 χρόνια ζωής στην αθλητική δημοσιογραφία, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι αυτή η παραγωγή των 11+ εκατ. ευρώ αποτελεί ένα παραπάνω από αντιπροσωπευτικό δείγμα της ζωής του ποδοσφαιρικού κόσμου στην σημερινή εποχή. Σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις μια γεύση από όλα, να πάρεις μια ιδέα για όλα: για το πώς διοικείται ένας σύλλογος, για το πώς χτίζεται μια ομάδα, για τη φύση της ζωής του ποδοσφαιριστή του κορυφαίου επιπέδου, για το πώς λειτουργεί αυτή η αγορά, για το πώς και πόσο έχουν εξελιχθεί οι επιστήμες που υποστηρίζουν το ποδόσφαιρο, και, κυρίως, για τη φύση της ζωής του προπονητή.

[more]

Εκπαιδευτική αξία

Για τους παραπάνω λόγους, αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία για όλους αυτούς που εργάζονται στη βιομηχανία του αθλητισμού, και ειδικά του ποδοσφαίρου, αλλά και όλους αυτούς που θα ήθελαν να μπουν σε αυτό τον κόσμο και θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το πώς λειτουργεί. Η μεγαλύτερη αξία αυτής της παραγωγής όμως είναι η σχετική με την προπονητική. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο που κάνει ο Γκουαρδιόλα προς όλους αυτούς που θέλουν να προπονήσουν· όχι μόνο στο κορυφαίο επίπεδο.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι κορυφαίες σχολές διδάσκουν ότι η προπονητική στο ποδόσφαιρο είναι πλέον πριν από οτιδήποτε άλλο ζήτημα διαχείρισης των ανθρώπων το λεγόμενο Man management. Η εξέλιξη που έχει φέρει η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο άλλαξε τόσο τους συσχετισμούς που σήμερα δεν λογίζεται ως βασικό πλεονέκτημα του μάνατζερ η στρατηγική, η τακτική, η προεκτίμηση, το καλό διάβασμα του αντιπάλου, οι τακτικές επινοήσεις κατά την εξέλιξη των αγώνων. Ολα αυτά, τα οποία μέχρι και μια δεκαπενταετία πίσω ήταν τα βασικά εφόδια και συγκριτικά πλεονεκτήματα των προπονητών της ελίτ έχουν σήμερα υποχωρήσει διότι θεωρούνται δεδομένα. Υπάρχουν δεκάδες συνεργάτες του προπονητή για να φροντίζουν για αυτά. Εν αρχή ην το man management, και ακολουθεί ο σχηματισμός του ρόστερ. Και αυτό το ντοκιμαντέρ λειτουργεί ως τεκμηρίωση αυτής της θεωρίας. Μπροστά από τα μάτια του θεατή περνά αυτή η διαρκής προσπάθεια του Πεπ Γκουαρδιόλα να χτίσει την νοοτροπία που αντιλαμβάνεται ως αναγκαία για να μετατρέψει την ομάδα του σε Πρωταθλήτρια Αγγλίας και πρωταγωνίστρια του Champions League. Παρ’ όλο που, για διάφορους λόγους, πολλές από τις ομιλίες του έχουν «κοπεί» ή έχουν «μονταριστεί», το υλικό επιτρέπει στον θεατή να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Γκουαρδιόλα επιχειρεί να επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές του. Τον βλέπεις στις προπονήσεις, στις ομιλίες πριν από τους αγώνες, στο προπονητικό κέντρο, στα αποδυτήρια, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, στη λήξη, μετά από νίκες, μετά από ήττες, πριν από ντέρμπι, πριν από «εύκολα» παιχνίδια, σε γιορτές, σε μετακινήσεις, σε «ιδιωτικές στιγμές». Και τον ακούς να επαναλαμβάνει τις αρχές, τις ιδέες, να μεταδίδει τις αξίες, να ενθαρρύνει, να προκαλεί, να επιβάλλεται, να ανέχεται, να χαϊδεύει, να βρίζει, να γίνεται σκληρός, να συμπεριφέρεται σαν πατέρας, σαν μέντορας, σαν εκπαιδευτής, σαν φίλος.

Εμπνέει, προκαλεί, σπρώχνει

Αν έχεις παρακολουθήσει την εξέλιξη του προπονητή Γκουαρδιόλα, έχεις εδώ και χρόνια αντιληφθεί ότι τα καταφέρνει επειδή εμπνέει, προκαλεί, και τελικά σπρώχνει τους ποδοσφαιριστές του για να φτάσουν στο «τέλειό» τους, στο μεγαλείο του ποδοσφαίρου τους, για να ξεπεράσουν την φαντασία τους, στην υπέρβαση των προηγούμενων ορίων του ποδοσφαίρου τους. Ολο αυτό ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ και σε βάζει ακόμη περισσότερο στο νόημα. Σε βοηθά πολύ να αντιληφθείς τη σημασία της νοοτροπίας, της κουλτούρας και της εργασιακής ηθικής. Σου δίνει τις εικόνες που σε βοηθούν να βεβαιωθείς, κι όχι απλώς να φαντάζεσαι, ότι η προπονητική στη σημερινή εποχή είναι μια πιο σύνθετη επιστήμη από ποτέ, και ότι η δουλειά του προπονητή είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Η προπονητική δεν ήταν ποτέ ζήτημα 90′ λεπτών. Σήμερα όμως, που έχει εξελιχθεί και έχει αποκτήσει περισσότερες διαστάσεις από ποτέ, είναι μια δουλειά «24 Χ 7». Που δεν σταματά. Ποτέ.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθείς τις συναντήσεις των υψηλών στελεχών, τις κουβέντες για τις μεταγραφές, τον προβληματισμό στην επιλογή των ποδοσφαιριστών, και καταλαβαίνεις το μέγεθος της σημασίας που έχει η συναρμολόγηση του ρόστερ, την ίδια ώρα που συνειδητοποιείς πόσο απρόβλεπτη μπίζνα παραμένει το ποδόσφαιρο λόγω των τραυματισμών. Κλείνεις το τελευταίο επεισόδιο και μένεις μπροστά στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και το χτίσιμο του ρόστερ είναι πάνω από τη στρατηγική και την τακτική. Συνειδητοποιείς ότι ανάμεσα σε συλλόγους με ρόστερ εκατομμυρίων τη διαφορά κάνει η νοοτροπία.

Η ανεκτίμητη προσφορά του

«Οι ποδοσφαιριστές τα κάνουν, οι ποδοσφαιριστές τα πετυχαίνουν όλα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Σίτι να επιτρέψει στους αντιπάλους να διαβάσουν καλύτερα το παιχνίδι της και να την μάθουν», απάντησε ο Γκουαρδιόλα σε αυτούς που τον ρώτησαν αν έχει τέτοιες ανησυχίες μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ. Ετσι κι αλλιώς δεν υπήρξε ποτέ φοβικός, δεν αρνήθηκε ποτέ να εξηγήσει την φιλοσοφία και τις επιλογές του, πάντοτε ήθελε να μοιραστεί τη γνώση, την εμπειρία και τις ιδέες του, ακόμη και τις μεθόδους του. Κι είναι κυρίως γι’ αυτό που το ποδόσφαιρο πρέπει να τον ευχαριστεί τον Γκουαρδιόλα: επειδή σε κάνει συνομιλητή του και σου εξηγεί με ειλικρίνεια τις ιδέες του, σου φανερώνει την συνταγή του. Πιθανόν να το κάνει διότι είναι σίγουρος, όπως δήλωσε, ότι η ομάδα του θα αλλάξει τακτικές επειδή του το επιτρέπει αυτό η ποιότητα των ποδοσφαιριστών και το μεγαλύτερο εύρος επιλογών που του δίνει το ρόστερ του. Για όποιο λόγο και αν το κάνει, η αξία της προσφοράς του είναι ανεκτίμητη. Εκατοντάδες χιλιάδες προπονητές και λοιποί επιστήμονες του ποδοσφαίρου επηρεάζονται από το έργο του, το οποίο πλέον φτάνει να παρουσιάζεται σε περισσότερες από 200 χώρες, σε 4Κ ποιότητα, με αφηγητή τον Μπεν Κίνγκσλεϊ. Εκατομμύρια άνθρωποι εμπνέονται για να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή