Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου “παίζονται” πολλά για τη χώρα – Τα στοιχήματα, οι προκλήσεις και τα σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Τώρα ξεκινάει η πραγματική μάχη. Κι αν ο αγώνας με τον κοροναϊό ήταν στοίχημα επιβίωσης, ο τωρινός είναι αγώνας προοπτικής” τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θέλοντας να υπογραμμίσουν με τη μέγιστη δυνατή έμφαση τις δυσκολίες του εγχειρήματος επιστροφής στην καθημερινότητα, για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που μόλις βγήκε από τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων.

  • Ο πρωθυπουργός, οι στενοί του επιτελείς αλλά και γενικότερα το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ποντάρουν τα πάντα στο χαρτί “τουρισμός” καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του πλανήτη μετά τη λήξη της καραντίνας, δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί να ευελπιστεί στο λιγότερο καταστροφικό σενάριο και όχι πάντως στο πιο ευοίωνο.

Με αυτό ως κρίσιμο στοιχείο για τους εφεξής κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα πρόκληση για τη χώρα είναι τα κονδύλια που περιμένει η χώρα από την Ε.Ε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 9-10 Ιουλίου, την πρώτη με τη φυσική παρουσία ηγετών μετά την πανδημία, κατά την οποία ευελπιστούν ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις και θα περάσει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα του ύψους του ποσού που θα διατεθεί στα κράτη-μέλη (750 δισ. ευρώ είναι η αρχική πρόταση), όσο και σε ό,τι αφορά στην κατανομή του. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Αν τον Ιούλιο όλα πάνε κατ ευχήν και υπάρξει  οριστική συμφωνία των εταίρων για το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων του οικονομικού επιτελείου.

Αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία – σενάριο που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί – και χαθεί κι άλλος χρόνος σε συσκέψεις και Συνόδους, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την Αθήνα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, ενδεχομένως ακόμα και σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών.

Πολλοί στην κυβερνητική παράταξη, συνδέουν την αποστροφή του πρωθυπουργού για τον χρόνο του ανασχηματισμού με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν στην Σύνοδο Κορυφής θα κριθούν πολλά για τον ορίζοντα μέσα στον οποίον θα μπορεί να κινηθεί πολιτικά η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο.

Και παρ ότι άπαντες, ξορκίζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η κατάληξη που θα έχει η κρίσιμη υπόθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν θα επηρεάσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Αλλωστε, πέραν των άλλων, στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εσωστρέφεια στην οποία βυθίζεται σταθερά το αντίπαλο στρατόπεδο. “Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κατορθώσεις να στρέψεις εναντίον σου το μοναδικό “όπλο” πίεσης” προς τον “εχθρό” σου, σχολίαζαν χθες κυβερνητικοί βουλευτές αναφερόμενοι στο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προκάλεσε πυρ ομαδών εναντίον του από σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας και  όχι μόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή